Je was erbij > Overzicht

Pol Bonduelle doet vriend en vijand verbazen - Kemmel - 30/03/2007

"Deze geuren moet iedereen kunnen ruiken"

Het recente werk van Pol Bonduelle wordt tentoongesteld in 't Labyrint. Op vrijdagavond 30 maart vond daar de vernissage plaats. Het werd een boeiende avond met heel wat interessante figuren. Pol Bonduelle blijft steeds jong van geest… En heeft de Westhoek "ingezogen" en er zijn levenswerk gemaakt. De man is echter ook een verwoede kunstenaar. Hij is ook schrijver en de man achter het cultuurblad Ticket en schrijft al zijn hele leven lang zeer pittige en kritische stukken…

Pol Bonduelle ontmoeten dat is constant nieuwe netwerken van mensen leren kennen. Dat is iemand ontdekken die zelf constant de wereld herontdekt en heruitvindt met een apart expressionisme. De wereld aankijkend zonder hypocrisie, maar recht in de ogen staren. Zijn stijlgevoel is constant variërend en heeft toch iets bloot van zijn inwendige zelf… Pol Bonduelle laat zelfs zijn eigen bloed eeuwig in een kunstwerk leven…Vernist bloed blijft leven, maar wordt donker. De dood en het leven zijn thema's die hij niet verafschuwt, de strijd tegen de obstakels die ons leven heeft te bieden ook niet. Het gevoel dat een donkerblauwe kleur kan opwekken. Donkerblauw. Het is slechts één van de werken van Pol Bonduelle. Ook al ken ik de naam er niet van… Ik nam het mee naar huis. Donkerblauw. Een kunstwerk in donkerblauw en fel trendy zoals kunst eigenlijk moet zijn. Het achtervolgt me. De indruk blijft. Kunst gemaakt door een man die met beide voeten in het leven staat en met "shwung" zijn ding doet… die je doet verwonderen en perplex doet staan van wat hij weet te brengen. Dat is Pol Bonduelle ten voeten uit. In zijn lijnen zit tevens de strijd tegen de eenzaamheid van vandaag de dag. Zijn vindingskracht in de verwerkelijking van deze fantastische beeldtaal is gewoon oneindig. Het gaat door merg en been als je het aanschouwt en er over nadenkt. Dit is de Bonduelle, de plastische kunstenaar die een verwoede strijd levert om cultuur ook in onze westhoek aanvaard te krijgen. Soms zit hij daartoe alleen in een huisje en vraagt zich af, waarom hij de strijd blijft voeren. Dat is te zien in zijn kunst. Het is te zien dat de hand van de kunstenaar constant zoekende is om zijn kunnen te vergroten. Constant zoekend om het leven iets extra te bieden, om het moeras over te lopen en zicht niet laten verzwelgen door het drijfzand van oppervlakkigheid. Het is een strijd voeren in deze wereld te durven denken. Het is een strijd die hij stil voert, een revolte die opkomt en blijft bloeien, maar in wezen het doek versiert als een wilde kastanjeboom waarvan zijn wortels de kracht hebben om de betonnen banen open te breken. Het is het overwinnen van de teleurstelling in sommige mensen en opnieuw durven luidop zingen. Luidop neuriën om wat de wereld ons van mogelijkheden biedt… Het is de suggestie van wat sommige kunstenaars niet meer kunnen…

Ability to read

Wat kunnen vele kunstenaars niet meer? Met een kunstwerk in het diepste van de ziel van de toeschouwer graven en gevoelens opwekken die we altijd wel eens hebben, maar niet altijd durven ontplooien en voor uit komen. Het getuigt van durf dat Pol Bonduelle abstracte dimensies brengt in figuratieve werken die je doen nadenken, maar een kijk in het diepste van zichzelf toelaat. Een kijk die eigenlijk ook een spiegel is voor elk van ons. Een grijpende kracht overmeestert je wanneer je ziet dat iemand neergebogen zit naast iets wat kan doorgaan voor een bijenkorf of is het de Poperingse hopcultuur en de verwerkelijking van de noeste arbeid of is het de honing die onze bijen bieden… De bijenkorf die ons honing levert. Zeemzoet en lekker smaakt het, terwijl we het moeras oversteken en twee planken hebben om op te blijven drijven. De rest van ons leven lang… drijven we rond in dit universum en maken we iets van een wereld die ooit geen wereld meer zal zijn. En dan de rood-oranje letters die ik bijna niet kan lezen maar waar ik echt energie in stop om ze te lezen….We should have the ability to read the… De letters blijven steken. We beginnen na te denken. Daar slaagt Pol Bonduelle echt wel in. Hij doet ons nadenken over wat karakters kunnen beteken… Karakters in de kunst, karakters in onze wereld. Pol Bonduelle wordt ooit wereldberoemd. Ik geloof in zijn smaak om te brengen wat hij brengt. Ik geloof in de schromelijke eenvoud en de bezinning die hij met z'n werk teweegbrengt. Bezinning… in vluchtige tijden, los van religie of culturele achtergronden. Bezinning die zijn bezielde gedachtegoed soms duizelig maakt. Want was gisteren was, is morgen ook niet meer. Het is niet de houtskool die de kwaliteit brengt, het is diegene die de houtskool hanteert die het waarlijk talent naar voor doet komen.

Zichzelf hernieuwen en herboren laten worden

Het is de levenskunst en het metier bezitten…Het manifesteert zich bij Pol Bonduelle al heel zijn leven… Een vormtaal die meer zegt dan 100 woorden en het is eigenlijk ongelofelijk dat Pol Bonduelle zijn kunst zelf niet waardeert. Neen. Hij maakt kunst niet om kunst te maken of om er financieel iets uit te halen… Hij maakt het voor zijn plezier… Zijn prijzen zijn een onderwaardering van zijn eigen talent. Mysterieus is en blijft het wel. Een man die de horizon vernieuwt moet internationaal meer gewaardeerd worden. Deze geuren moet iedereen kunnen ruiken… Maar we hadden het geluk om de "species of the universe" in levende lijve te aanschouwen… En inzien dat sommige schilderijen ook eigenlijk samen horen, net als mensen die eigenlijk niet gescheiden mogen worden. Laat het leven de kunst zijn van het niet willen toegeven aan de graatmagere mensfiguren die kunst nooit weten te beminnen. We klimmen allen in een boom. We raken hoger en hoger. Ooit vallen we… Het bloed druppelt naar beneden… De wond dicht zich stilletjesaan… We klimmen opnieuw hoger tot de hoogste tak en zien daar dat de hoogste tak niet het leven is wat we willen. Het is de twijfel die ons doet bloeden en overmant... Het is het experimenteren in het werk en het leven, het taboe zoeken en doorbreken en zichzelf hernieuwen en herboren laten worden. Het is Pol Bonduelle. Het licht blijft schijnen. Kedemn, kedemn terwijl ik naar huis toe rijd, de speech van Vermeulen indachtig. Het is donker. Ik heb net het Labyrint verlaten. We blijven soms een labyrint voor elkaar. Zelf zoek ik ook net als Pol. Ik ontdekte voor mij nieuwe mensen van dagcentrum De Pelgrim uit Wulvergem, ene conceptuele Annamariacornelia, ene Rik Deryckere, ene Paul Vermeulen, ene Koenraad Dewulf, ene Jef Hoornaert, ene Frieda Declerq, Dries Charles, ene dame met mooie krulletjes, een dame met ministerallures en drie kinderen, ene vriendin van Michaël Depestele… Merde alors, wat ben ik dom en stom. Dom dat ik deze mensen nu pas ken, maar blij hen op de vernissage te hebben ontmoet. Hopelijks blijft het hier niet bij…Het Labyrint verlicht mij. De kunst en de mensen. Meer moet ik niet hebben. Nog tot 29 april in Kemmel. Je moet het zeker eens bezoeken.

De tentoonstelling van het meest recente werk van Pol Bonduelle loopt nog tot 29 april en is elke dag open vanaf 10u. Het Labyrint is gelegen in Dries 29, 8950 Kemmel. Gesloten op dinsdag.

Hieronder een reeks foto's naar aanleiding van de vernissage op vrijdag 30 maart 2007.

Links op de foto kunstenaar Pol Bonduelle.

Ook het gemeentebestuur was aanwezig. Met de baard uitbater Stef Dehollander.

De receptie was bijzonder gezellig.

Info en foto's: Andy Vermaut.

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.