Je was erbij > Overzicht

Nacht van de duisternis Regionaal Landqschap IJzer en Polders - 03/03/2007

Tot de laatste minuut zaterdag was het spannend afwachten wat het weer ons zou brengen en of de 'Pracht van de Nacht' ook degelijk een pracht van een nacht zou worden, want afgaand op wat het de nacht ervoor gedaan had buiten, nl zwaar gestormd, zag het er niet te best uit. Maar de weergoden waren ons initiatief blijkbaar toch gunstig gezind, want de zaterdagavond trokken de wolken gedurende de avond langzaam weg, waardoor er overal een grote opkomst was en er héél veel te zien was door de telescopen.

Klerken:

Te Klerken verzamelden 110 mensen in het Covemaeckerspand om vervolgens een begeleide wandeling van zo'n 5 km's te maken over het Heuvelpad. Een telescoop - stop werd gehouden aan de ruïne van de molen van Klerken terwijl men zich aan een warm drankje, aangeboden door de KAJ, kon warmen.

Alveringem:

In Alveringem wisten de gidsen gewoon niet waar en hoe ze het hadden: zenuwachtig werden ze toen bij de verzamelplaats 83 man geteld werd! Op zo veel belangstelling hadden zij niet gerekend! Tijdens de duisterniswandeling werd van alles verteld over uilen en de werking van de Natuurwerkgroep de Kerkuil. Daarna werd van op de koer van een boerderij naar de sterren, Saturnus en de maan gekeken en nog wat uitleg gegeven bij een powerpoint over lichthinder en lichtvervuiling. Nog zo'n 20-tal mensen kwamen naar de boerderij gereden om ook eens door de telescoop te kijken.

Stuivekenskerke:

Onverwachts had men de geplande activiteiten te St-Jacobskapelle moeten verleggen naar Stuivekenskerke, maar dit heeft niets afgedaan aan de opkomst noch aan de inhoud van het programma. Zo'n 100 mensen werden door twee gidsen op sleeptouw genomen door het duistere Stuivekenskerke, waarbij ze iets meer te weten kwamen over kerkuilen, tot aan de IJzer, waar men kennis kon maken met de kunst van het 'peuren' en waar de 'durvers' een 'gepeurde' paling mochten vastnemen en het gezegde 'zo glad als een aal' aan den lijve konden ondervinden. Ook mochten we de schoonheid van het natuurgebied 'de Viconiakleiputten' by night ervaren: de sereniteit, de prachtige uitgestrekte weiden schitterend in het licht van de volle maan, de roep van de verschillende bewoners van het gebied,… In beide kijkhutten wachtten ons nog dichterlijke talenten op die ons van hun zelf geschreven poëzie lieten genieten. Tot slot konden we door de telescoop op het marktpleintje de maansverduistering waarnemen en in de kerk mochten we knus bij elkaar gaan zitten onder het zwarte zeil van het planetarium om het heelal en de veranderingen ervan doorheen de nacht van dichtbij te bekijken.

Veurne:

Zo'n 50 mensen zochten zich op de tast een plaatsje in de kerk en genoten in het duister van de overweldigende orgelklanken. De orgellist kreeg een daverend applaus na z'n half uurtje concerteren.


Info en foto's: Sytske Bellengé, Gebiedswerking milieu Westhoek
Steunpunt Natuur en Milieueducatie Regionaal Landschap IJzer & Polder.

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.