Je was erbij > Overzicht

Heksen- en spokentocht - Poperinge - 16/06/2007

(org. Aan de Schreve)

Het amateurgezelschap, amateurs theologen, amateurhistorici, amateurhorrorfans verzamelde zich rond meester Ghybe's standbeeld. Even wachten en voor wie geld op zak had de nodige boter bij de 'vismarkt' (tussen boter- en vismarkt).

Het verhaal van de historische 'palmezel' werd als verre aanloop opgevoerd om erop te wijzen dat Ghybe's historie vol zit met verwijzingen .. Maar wie vanavond alles op de letter zou nemen die zou alvast om 12 uur een nachtmerrie meemaken.

Christiaen vanavond niet over de oorlog! Een aandachtige bonte groep luistert naar de meester-lijke 'suspens'.

De Meester kan het niet laten… De figuur is te mysterieus om niet nog een verhaal vast te knopen aan de vele verhalen over de boodschapster of het middeleeuwsbeeld… Eens schrijft wel eens iemand een echte triller over de 'Code van de nis van Sint Bertinus'.

Bollaertgasthuis.. inderdaad dat was hier aan de overkant.

We staan hier op het water. Het verhaal van Pegasus wordt aan de kant gelaten, dat is een mythe, maar de verhalen die Elie en zijn compagnon de route vertellen zijn, zeggen ze, zijn 'waar'. De lichtjes boven het water, het verhaal van Pierre - waar zijn 'kop' van aan een van de huizen van de markt hing -, en vooral het unieke verhaal van de magdalenaput op de Ieperseweg dat begint zich hier te ontspinnen.

Grijze eminenties volgen het discours op het kerkhof. Neen geen hagepreek, ultramontaanse theologische details over het 'voorgeborchte van de hel' en het kindje: het wonder van Sint Janskerk en de beide ommegangen. We dachten dat het over spoken en heksen zou gaan.

Even werd erop gewezen dat in het witte huis in de achtergrond een priester na zijn dood nog probeerde om de zielmissen gelezen te krijgen die hij niet had gedaan… Terwijl alle toehoorders de trillingen voelden van de knoken van het kerkhof… Alle? Neen, hoor.

Een en al oor. De intensiteit van de aandacht is af te lezen aan de houding van de toehoorders.

Herberg Het Goudenhoofd. Inderdaad aan de hoek van het Gouden Hoofdstraatje. Hier werd Vandeportale geboren. Maar hier ook komt vanuit de Mesenstraat een nachtelijk konvooi - om 12 uur - de stad onveilig maken. Een wagen rijdt zonder trekker, of met een trekdier zonder kop de stad in.

Gelukkig voelt iedereen zich veilig. De gids toont de kop van het trekdier zonder kop op de gevel van het huis in de Prof. Dewulfstraat.

Het plaatje wordt volledig. Episode na episode, van lelijk naar behoorlijk, van dom naar snugger, van arm naar rijk… Hier woonde Madeleentje.

Rijk of arm. Ze gaan toch allemaal dood.. en af en toe zouden we moeten geloven na die tocht keert er hier en daar eentje terug. Hier end aar heeft er eentje contact met het hiernamaals. Sommige sloten zelfs een pakt met de Satan.. Onze gids heeft het hier niet over de Satanisten en/of hardrock sceances die in de tijd op het kerkhof doorgingen maar over de 'vloekende' dode die het blijkbaar ruimtetekort vreesde als de mummie toekwam.

De soeurs Carmélites die hier huisden waren een tijdje geburen van de zusters Benedictinessen. Bij de laatste zusters hield Notre Dame de Foy de brand tegen. De beenderen van Mere Matthieu hielpen de moeders in verwachting. Soms zijn er geen bovennatuurlijke krachten nodig om mensen in leven te houden. Zo hoorden we van de vrouw die het meer dan een week uithield in het gebombardeerde pand van de instelling die op het oudstrijdersplein stond.

Dank aan Henri Vandenberghe voor de info en foto's.

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • naam van de fotograaf of auteursrechthebbende van het beeldmateriaal
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.