Je was erbij > Overzicht

Pater Michel Seys ereburger van Langemark-Poelkapelle - 25/06/2007

De gemeenteraad van Langemark-Poelkapelle kende tijdens zijn vergadering van maandag 25 juni unaniem het ereburgerschap toe aan pater Michel Seys, die sinds 1957 missionaris is in de Filipijnen. Dat gebeurde op voordracht van de parochiegemeenschap Sint-Paulus. "In de persoon van Michel Seys huldigen we alle missionarissen van Langemark-Poelkapelle," benadrukt woordvoerder Peter Peene. "Maar we vinden dat 50 jaar onafgebroken en onvermoeibare inzet voor emancipatie en ontwikkeling zo uitzonderlijk is, dat die ook een uitzonderlijke blijk van erkenning verdient."

Geboren te Langemark op 23 november 1930, werd Michel Seys tot priester gewijd op 5 augustus 1956. In 1957 reisde hij voor de eerste keer af naar de Filipijnen. Hij kreeg er verschillende opdrachten in de noordelijke bergprovincie Kalinga. Onderwijs, gezondheidszorg en sociaal werk waren daarbij prioriteiten. Sinds 1991 is hij actief in zijn huidige werkpost Tabuk. De voorbije jaren kon hij er nog met steun van de gemeente Langemark-Poelkapelle en de provincie West-Vlaanderen een irrigatieproject opzetten dat zowat 150 ha grond tot vruchtbare landbouwgrond maakte. Het project kreeg in 2004 bezoek van een provinciale delegatie met o.m. gouverneur Paul Breyne en gedeputeerde voor Noord-Zuid-beleid Dirk De Fauw.

Feestweekend

Op 5 augustus vorig jaar vierde Michel Seys in Tabuk zijn gouden priesterjubileum. Enkele familieleden en vrienden reisden bij die gelegenheid naar de Filipijnen af. Ze waren er getuige van het indrukwekkende feest waarmee duizenden Filipino's hun 'father Mike' huldigden. Het inspireerde mee tot het grote feestweekend dat nu ook in Langemark voor de 'gouden' missionaris (die van 1 juli tot eind september op 'vakantie' is in zijn geboortedorp) opgezet wordt. Op zaterdag 8 september zal zich op en rond het marktplein in ware Fata Morgana-stijl een kleurrijke Filipijnse markt ontvouwen, met tal van verkoop- en infostands, met gezellige terrasjes, met creatieve ateliers, met muziek en dans… Daarvoor slaan tal van verenigingen, de Vrije Basisschool en de Chiro de handen in elkaar. Op zondag 9 september is er een feestelijke eucharistieviering, een receptie en een Filipijnse feestmaaltijd.

Info: Peter Peene, 0474/689.460, peene.peter@skynet.be.

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.