Je was erbij > Overzicht

Voorproefje volksverhalenroute - Langemark - 20/06/2007

Op woensdag 20 juni gaf de gemeentelijke Dienst Vrije Tijd, Cultuur al een voorproefje van de volksverhalenroute, die officieel geopend wordt op 15 augustus. Schepen Lieven Vanbelleghem deed het project van A tot Z uit de doeken. Professor Stefaan Top, oud-langemarkenaar gaf academische achtergrond bij het ontstaan van de verhalen. De verhalen van de route komen uit zijn 'West-Vlaams sagenboek. Die verhalen brengen ons bij het ontstaan van de bende van Bakelandt, de bende van Pollet en een pak straffe verhalen over magie, heksen,… enz. Beide sprekers benadrukten het belang van dit project, dat onze gemeente nóg nadrukkelijker op de toeristische en tevens op de culturele kaart zet en zelfs uniek is voor Vlaanderen. Tot slot werd het live optreden van de vertelgroep zeer gesmaakt bij de talrijke genodigden.

Het concept

De volksverhalenroute volgt een rustig fietstraject op het provinciaal fietsnetwerk, dat passeert door de 5 dorpen van onze gemeente en twee lussen vormt die samen ongeveer 37km bedragen. Langs deze weg kom je, vanaf 15 augustus, 15 verhaalpalen tegen. Met een simpele druk op de knop krijg je dan een volksverhaal gepresenteerd. Dit kan zowel in het AN alsook in het sappig plaatselijk dialect.

Financieel

Het project is gerealiseerd met financiële steun van: de Vlaamse Overheid, Toerisme Vlaanderen, provincie West-Vlaanderen, de Erfgoedcel Ieper en onze gemeente zelf.

Uitwerking project - kerngroep

Voor de uitwerking van het gehele project kregen coördinator Heidi Vanackere, Dienst Vrije Tijd, Cultuur en Schepen Lieven Vanbelleghem, schepen van Cultuur en Toerisme, de intensieve ondersteuning van Stefaan Top, professor K.U.Leuven en voorzitter van het Vlaams Centrum voor Volkscultuur, van Eva Wuyts Erfgoedcoördinator Erfgoedcel Ieper, van Peter Peene, nationaal voorzitter Davidsfonds.

Stuurgroep en andere partners

Daarnaast droegen andere personen en organisaties hun steentje bij tot één van de facetten van het project: Van Stoel tot Stoel, Geertrui Seys, Creatief Schrijven. In Beselare, dorp van buurgemeente Zonnebeke ,hebben we een zestiende paal met verwijzing naar de route gezet. De collega's van de cultuurdienst Zonnebeke zullen die zuil gebruiken als startpunt voor hun boeiende heksenverhalen.

De zuil

De zuil zelf is ongeveer 2,5m hoog en wordt vervaardigd uit duurzame, vandalisme- en weerbestendige materialen. Het bevat een mp3-speler die werkt op zonne-energie en werd ontworpen door de firma Pars Pro Toto. Voor de voorbereidende werken staan onze Technische Diensten in.

Grafiek

De grafiek op de voorkant van de zuil bevat een (niet gedetailleerde routekaart), het thema van het volksverhaal, de knoppen om de verhalen te beluisteren én telkens een prachtig en uniek kunstwerk van Wout Olaerts die zich liet inspireren door de verhalen zelf.
Door de kunstzinnige illustraties van Wout hebben we meteen ook een 'kunstroute' in onze gemeente.

Routekaart

Om de route te kunnen volgen, zal het nodig zijn om een routekaart aan te schaffen. Voor de verkoop gaan we samenwerken met horeca- en handelszaken uit onze gemeente. Zoals op de vertelpaal vermeld kun je die kaart krijgen in de zaken waar de sticker met het logo "Vrije Tijd" hangt. De kaart zal natuurlijk ook in de Dienst Vrije Tijd te verkrijgen zijn.

De vertelgroep

Voor dit project gingen we op zoek naar een aantal vertellers en een coach. Voor de dialectversie hebben 5 mensen zich gestort op de verhalen: Rik Decramer, Chris Vanderstichele, Mieke Lesage, Regine Leuridan en Rik Minne. Een mooie band ontstond tussen de vertellers en vol overgave studeerden ze deze volksverhalen in. Onder begeleiding van Frank Degruyter, die zelf een professioneel acteur, verteller en regisseur is, kwamen de oude verhalen opnieuw tot stand zoals u ze nooit eerder hoorde. Voor de Nederlandstalige versie zorgen Frank Degruyter en Saar Vandenberghe. Zij is actrice en dochter van Regine.

Opening

Op 15 augustus wordt het effectieve startschot gegeven met een grandioze openingsdag. In de voormiddag is er de officiële opening en vanaf 14u kan iedereen deelnemen aan een volkse dag. Een niet te missen evenement met veel fietsplezier met volkse tussenstops in cafés en met allerlei animatie. Je zal kunnen starten op verschillende plaatsen in onze gemeente en à la carte kunnen kiezen, maar daar leest u binnenkort meer over.


Op de foto hieronder ziet u de vertelgroep (dialectvertellers) aan het werk: van links naar rechts: Regine Leuridan, Chris Vanderstichele, Rik Decramer, Mieke Lesage en Rik Minne.

Info en foto's: Dienst Vrije Tijd - Cultuur, Heidi Vanackere, 057/49.09.45, cultuur@langemark-poelkapelle.be.

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.