Je was erbij > Overzicht

Tussen kunst en kitsch - Wervik - 08/07/2007

Op zondag 8 juli 2007 was er een in het atelier van Kerat een "tussen kunst & kitsch dag ". U kon uw kunstwerken gratis laten schatten door een expert. Expertises van schilderijen. Sommige mensen hebben wel ergens een schilderijtje staan dat al generaties deel uitmaakt van hun familiebezit, anderen hebben kunstvoorwerpen dat hier of daar op de kop getikt werd bij een antiek of brocantewinkel, bij vrienden of op een rommelmarkt. Helaas weet niet iedereen waar het kunstobject vandaan komt of meer nog ....wat het waard is en of het echt is of vals...

Tijdens de dag werd er een opmerkelijke vondst gedaan. Er dook een 300 jaar oud schilderij op. Het kunstwerk was met de tijd van een ereplaats naar een vergeten hoekje op een zolder geraakt. Het ging om een doek van rond 1700. Een auteur kon nog niet met zekerheid worden aangewezen, maar de kunstkenner schatte de waarde zeker tussen 50.000 à 65.000 euro. ,,Mensen mochten op deze opendeur met schilderijen komen om de waarde te laten bepalen. Waarden zijn wel niet in een optelsom uit te rekenen. Er daagden ongeveer 40 mensen op voor de ,Schatten op zolder .''

De ironie van het lot wilde dat de schilderijen die sommigen lieten schatten, soms minder waard waren dan wat ze voor het kader betaalden ... ,,Sommigen denken dat een schilderij iets waard is, tot blijkt dat een reproductie is (een foto op het doek is geplakt)''. Soms heeft het kunstwerk dus louter een sentimentele waarde.

Frederik cnockaert vertelt: 'Kunst is mijn passie en houdt mij intensief bezig. Compositie, kleur en sfeer alsmede de schildertoets (het handschrift van de schilder) wekken bijna dagelijks mijn verbazing en bewondering. Met zoveel kunst en kunstenaars is er heel veel te genieten.' Als ik de waarde van een stuk moet bepalen heb ik een aantal vaste punten die ik afcheck. Dit gaat zo automatisch dat ik nauwelijks merk dat ik ze toe pas.

Hoe bepaal ik de waarde van een stuk?

 1. Allereerst ga ik na hoe oud het stuk is en laat ik mij niet verleiden door de uitstraling. Bijvoorbeeld: Hoe oud is het paneel of doek van het schilderij, is er niet geknoeid aan de signatuur.
 2. In wat voor staat bevindt het stuk zich, is b.v. het hout van de drager beschadigd, zit er een gat in het doek van een schilderij? De kosten van het restaureren worden in feite van de geschatte waarde afgetrokken om een reële waarde te krijgen.
 3. Wat voor materiaal is er gebruikt, ook de manier waarop het gemaakt is is van belang: is het machinaal of handwerk.
 4. Is het in de mode .
 5. Heeft het stuk afwijkende afmetingen, dan kan dat soms ook de waarde drukken, doordat ze moeilijk zijn te plaatsen of te hangen in het bestaande interieur.
 6. Waar komen de stukken vandaan (de pedigree), is het uit een collectie met veel naambekendheid ?
 7. De markt. Hoe gaat het met de economie? Mensen worden in slechte tijden onzeker.
 8. De zeldzaamheid. Wanneer er veel van hetzelfde op de markt komt gaan de prijzen naar beneden, de gouden regel is “veel vraag weinig aanbod dan gaan de prijzen omhoog, veel aanbod weinig vraag dan gaan de prijzen omlaag”.
 9. Is het origineel. Bedenk dat als U wilt gaan beleggen in kunst en antiek dat U alleen voor de stukken moet gaan die stijlzuiver zijn, gaaf, origineel, dus geen kopieën (schilderijen naar 17e eeuws voorbeeld in de 19e eeuw gemaakt).
 10. Is het een kwalitatief goed stuk?

De meeste mensen zijn gebiologeerd door schilders van naam en faam. Maar ook de belangrijke schilders maken wel eens minder goed werk. Mijns inziens beleef je meer plezier aan een topstuk van een kleine meester dan aan een matig schilderij van een grote naam.

Info en foto's:

Restauratie en expertises van schilderijen
Frederik Cnockaert, Hoogweg 42 – 8940 Wervik
Tel.: 056/22 67 97 – Fax: 056/31 02 21 – GSM: 0495/51 33 87
e-mail: info@kerat.be – web: www.kerat.be

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • naam van de fotograaf of auteursrechthebbende van het beeldmateriaal
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.