Je was erbij > Overzicht

Nordic walking - Oostduinkerke - 15/07/2007

NORDIC WALKING IN DE WESTHOEK

In navolging van de vierdaagse kustwandeling van maart 2007 heeft Greet Ostyn, lesgeefster nordic walking in West Vlaanderen, aangesloten bij het NFIB (Nordic Fitness Institute Benelux) een maandelijkse wandeltocht ingericht in Oostduinkerke. Zondag 15 juli kwamen een 30-tal enthousiaste wandelaars van over geheel het Vlaamse land voor deze prachtige duinen en strandtocht. Start werd gegeven in de regen aan het IWVA in Oostduinkerke. Geleidelijke werd de zon onze metgezel en onder een toenemende hitte wandelden we via de GR route door de duinen van Oostduinkerke, Koksijde, St Idesbald naar De Panne, alwaar we langs de grensroute en via de kustlijn terug in Oostduinkerke aankwamen. We hebben kunnen kennis maken met een prachtig stuk natuur, een unieke combinatie van duinenflora, mooie zichten en de zilte zeelucht.

Onderweg hadden we toch wel wat bekijks. Uitspraken zoals, waar is jullie sneeuw of u bent hier aan de zee, niet in de bergen… laat vermoeden dat Nordic Walking nog niet zo gekend is in de Westhoek. Nordic walking is in onze lage landen een relatief nieuwe sport, maar in Scandinavië en de Verenigde Staten is het een hype. De sport ontstond in Finland als zomertraining voor langlaufers. Het combineert de positieve trainingseffecten van sportwandelen en hardlopen met de voordelen van langlaufen. Door bij het stappen poles te gebruiken wordt de training intensiever en veel effectiever voor nek-, rug-, schouder-, en armspieren. Eigenlijk worden maar liefst 90 % van alle lichaamsspieren gebruikt. Hierdoor ligt het energieverbruik veel hoger dan bij gewoon stevig wandelen. Nochtans ontlast het gebruik van de poles dan weer kwetsbare plaatsen, zoals rug, bekken, heupen, knieën en enkels. Nordic walking kan worden beoefend op drie niveaus: een recreatief gezondheidsniveau, een fitnessniveau waarbij de hartslag gemiddeld 5 à 17 slagen hoger ligt en het energieverbruik tot 47 % kan toenemen en een sportniveau waarbij een uitgekiend trainingsprogramma op heuvels en wisselende ondergronden grensverleggende effecten heeft.

Nordic Walking is een natuurlijke bewegingsvorm. De harmonische, comfortabele wandelbeweging in de buitenlucht is bovendien heel ontspannend. Er is geen sportieve ervaring vereist en kan dus door iedereen beoefend worden. Wekelijks kan iedereen die reeds een basis Nordic Walking heeft gevolgd meestappen met de Nordic Walkers Westhoek (http://nordic-walking-oostduinkerke-koksijde.blogspot.com).

Dinsdagnamiddag : vertrek om 14 uur te DE PANNE aan de achterkant van de Onze-Lieve-Vrouwkerk in de Zeelaan

Zaterdagmorgen : vertrek om 9:45 uur te OOSTDUINKERKE aan bezoekerscentrum IWVA 'De Doornpanne'. Beginnerscursus in Oostduinkerke-Koksijde onder leiding van erkend Nordic Walking Instructor Greet Ostyn in het najaar 2007. www.greetostyn.be. Maandelijks kan er ingeschreven worden voor een wandeltocht ergens in het Vlaamse land ingericht door Greet Ostyn.

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • naam van de fotograaf of auteursrechthebbende van het beeldmateriaal
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.