Je was erbij > Overzicht

Vlaamse senioren fietsen naar Bommelaerswall - De Panne - 13/07/2007

Op vrijdag 13 juli fietsten 25 dappere VVVG-ers naar de Moeren onder leiding van een gids waarvan de grote bekommernis er in bestond, wegen te vinden die de deelnemers zouden doen herinneren aan hun jeugd; wegen zonder gegrom van auto's langszij, wegen "puur natuur" met zand en keitjes, met hier en daar een verdwaalde "kinderkop" als primitieve heuvel van 4° categorie.

Het resultaat was verbluffend! Waar de gids dacht dat hij te snel reed kwam men vanuit de achterhoede vragen om er wat meer vaart achter te zetten! Ik vermoed dat de herinnering aan de wegen van toen ook weer de fut van weleer te voorschijn toverde! Het toppunt was dan nog dat een tachtigjarige vooraan in het peloton reed… In het kerkje van Ghyvelde gingen we even de zalige Père Frédéric Janssoone begroeten, we voelden ons onmiddellijk met hem vertrouwd, waar hij indertijd over de ijsschotsen in de Sint-Laurensrivier klauterde zo dokkerden wij over de keien op weg naar de hoeve: Hooghe Moote. Omdat die hoeve op een hoogte ligt, bleef die tijdens de laatste oorlog droog , midden de overstroomde Moeren en alle ratten en muizen op de vlucht voor het wassende water vormden in de stallingen een kamerbreed grijs tapijt !

We mochten er gezellig aanschuiven aan de gedekte lange tafel in open lucht . Onze lichte maaltijd , het leek meer een overlevingspakket, stelde ons in staat om de verloren calorieën terug te winnen en de uitdrogingsverschijnselen tegen te gaan. Na het dessert werd de blije sfeer nog verhoogd door de onavolgbare moppen van onze "gepensioneerde" voorzitter Gerard. Na die weldoende lange rustperiode ging de rit naar de Bommelaerswall . Het werd opnieuw een verjongingskuur. We voelden er ons terug in de sfeer van onze jeugjaren, toen de hond nog een karretje mocht trekken, de boter door de boerin werd gemaakt, de koffie naar cichorei smaakte, we meestal ons onverslijtbaar speelgoed zelf maakten en we "ecologisch" school liepen met een lei en een papiermand die allebei nooit vol raakten. De hekserij in Vlaanderen en vroegere geneeskunde toonden ons de duistere kant van de medaille.

Na de rondleiding zorgden de oude volksspelen , een bezoekje aan het winkeltje en vooral een lekker drankje ( dat onze penningmeesteres op de rand van het failliet bracht ) voor plezier. De terugtocht met een zachte rugwind op lichtlopende wegen was de kers op de taart. Bij het binnenrijden van Ghyvelde werden we begroet met luid handgeklap van Père Frédéric in de vorm van een luide knal! Het was de achterband van Gerard die ontplofte waardoor zijn zadel plots een etage lager terecht kwam. Achteraf gezien bleek dit ongemak een meevaller. Het illustreerde de warme kameraadschap in onze vereniging. In plaats van Gerard te laten wachten op vervoer vanuit De Panne werd hij gewoon door Simon en Freddy meegesleept, 14 km naar huis, op een fiets waarvan het achterwiel luidruchtig begon te smeken om palliatieve zorgen , en na onderzoek door de fietshersteller waarschijnlijk terechtkomt in de Bommelaerswall om er patrijzen mee te vangen! En zo kwamen we aan een hartverwarmend slot van een even warme dag….


Tekst: Frank Verschoore - Foto's: Hilde Debreus.

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • naam van de fotograaf of auteursrechthebbende van het beeldmateriaal
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.