Je was erbij > Overzicht

"Blij weerzien" aan de nieuwe brug in Wulpen (Koksijde) - 21/01/2007

Vorige week werd aan de nieuwe brug over het kanaal Nieuwpoort-Veurne in Wulpen de beeldengroep "Blij weerzien" van Jenny Reynaert geïnstalleerd. Het is het gemeentebestuur van Koksijde dat de beelden heeft bestelde en plaatste. Inmiddels is de brug open voor plaatselijk verkeer. De inhuldiging van brug en beeld volgt later in het voorjaar.

Het kunstwerk symboliseert de herstelde relatie tussen de Dijk en Conterdijk in Wulpen die door de nieuwe brug wordt gerealiseerd. Maar ook de versterkte band tussen Wulpen en Oostduinkerke, tussen de landmens en de zeemens, tussen de dorpsmens en de toerist, tussen het Blote en de duinen.

De vooroorlogse draaibrug werd op 28 mei 1940 gedynamiteerd door het Britse leger ten einde de oprukkende Duitsers tegen te houden in afwachting van de ontscheping van het Engelse expeditiekorps in de sector De Panne-Duinkerke. Door het verdwijnen van die draaibrug werd Wulpen in twee verdeeld, aan weerskanten van het kanaal, Dijk en Conterdijk, Dorp en Conterdijk. Ook de verbinding tussen Oostduinkerke en het hinterland (Veurne, Booitshoeke, Avekapelle, Pervijze, Diksmuide…) werd verbroken en al het verkeer werd over Koksijde en Nieuwpoort omgelegd. Tevens moest het zware landelijke verkeer tussen Oostduinkerke en Veurne - bijvoorbeeld naar de suikerfabriek in Veurne - over Koksijde. Vandaar dat de Duitsers nog tijdens de oorlog een houten noodbrug bouwden. Een brug die uiteindelijk 36 jaar - tot in februari 1976 na een aanvaring door een binnenschip - in dienst bleef.

Ondertussen was men in 1964 begonnen met de bouw van de grote Wulpenbrug, 300 meter westelijk of stroomopwaarts van de oude brug. Maar de nodige opritten waren niet voorzien en zouden pas in 1967 worden aangelegd - drie jaar later! - samen met de doortrekking tot aan de autoweg. Maar toen tien jaar later de oude noodbrug uit 1940 voor het autoverkeer werd gesloten, was Wulpen opnieuw verdeeld. Vooral nadat de noodbrug enkele jaren later werd afgebroken. Het duurde nog tot 1995 alvorens een betonnen voetgangersbrug de verbinding tussen de twee leefgemeenschappen in Wulpen herstelde. Voor voetgangers en fietsers was er terug een verbinding. Auto's moesten rondrijden over de nieuwe Wulpenbrug. Maar ook gehandicapten konden hun karretje niet over de voetgangersbrug rijden. Toen in 2004 betonrot werd vastgesteld in de voetgangersbrug werd beslist een nieuwe ophaalbrug te bouwen voor lokaal verkeer. Daardoor zou Wulpen terug verenigd worden en kreeg terug zijn link met de kust. Die symboliek wordt door het kunstwerk van Jenny Reynaert uitgebeeld.

Inplantingsplaats

Het kunstwerk staat binnen de reling, die langs het kanaal loopt ter hoogte van de nieuwe brug. Het staat een tiental meter stroomopwaarts van de nieuwe ophaalbrug, in de as van de Toekomstlaan. Het wordt geïntegreerd in het totaalconcept rond de nieuwe brug met houten oevers, terrassen en verlichting.

Het kunstwerk bestaan uit twee geabstraheerde personen die de ontmoeting tussen Dijk en Conterdijk, tussen Wulpen en Oostduinkerke zoals hierboven beschreven symboliseren. Zij zijn uitgevoerd in brons met een blinkende patine. Zij zitten dicht bij elkaar, samen kijkend naar het kanaal en zitten binnen een houten vierkanten kader van 2,80 meter zodat ze een eenheid vormen binnen het totaalproject rond de brug en een samenhoren symboliseren.

In het kader is enerzijds een uitleg bij het kunstwerk gegraveerd en anderzijds het gedicht "Het Blote" van Fernand Florizoone. Dat gedicht is een ode aan Wulpen, het dorp waar de dichter opgroeide en waarvan de stam Florizoone afkomstig is. Het Blote is de volksnaam voor het open landschap dat Wulpen kenmerkt. Florizoone is zopas 80 geworden.

Het Blote

De vlakte wordt aan de bocht
een armzwaai eindeloosheid
kantelend naar de ruimte toe

de wind werd geplant
en de boom werd wind
en verdween

wolken zon en aarde
hebben een blote afspraak
op de oeverloze weidenInfo en foto: Jenny Reynaert & Willy Moons.

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.