Je was erbij > Overzicht

Vandalen vernielen koe - Poperinge - 04/02/2007

Ik kan niet nalaten even de aandacht van de pers op een bruut en onzinnig geval van zwaar vandalisme te wijzen. Sinds woensdagmiddag stonden midden op de Grote Markt van Poperinge op een sokkel (van 5 meter lang, 2,5 meter hoog en 2 meter breed) twee kleurrijke koeien, met de letters www.koedetejater.be.

Dit kunstwerk, waarvan één koe beschilderd door de Poperingse kunstenaar Pol Bonduelle (in de Poperingse kleuren en met beelden van cultuurmakers – zie de linkerkoe op foto hierboven), stond symbool voor de zeer uitvoerige inspraakactie, die sinds woensdag tot eind deze maand loopt, in verband met cultuur in Poperinge. Bedoeling is dat zoveel mogelijk Poperingenaars meedenken en mee ideeën aanreiken over waar het met cultuur in Poperinge naartoe moet. Al die ideeën vormen de basis voor een nieuw cultuurbeleidsplan voor de periode 2008-2013. Meer info, zie www.koedetejater.be (waar ook een enquête, audiofragmenten, data discussiemomenten enz. staan).

Vanmorgen (zondag), rond half zes, werd één van de twee koeien het slachtoffer van zwaar vandalisme. Een onbekend aantal daders kroop met hulp van verkeersborden uit de onmiddellijke buurt op de sokkel en vernielde de koe. Ze trokken het lijf van de poten, trokken een hoorn van de kop en lieten de brokstukken in de buurt van de sokkel achter. De politie, die in de buurt patrouilleerde n.a.v. de megafuif Scouzone, was kort na de feiten ter plaatse en verwittigde de technische dienst die de brokstukken ophaalde. Zie foto’s van de kapotte koe in een bestelwagen van de technische dienst.

Het is bijzonder spijtig dat zo’n kunstwerk, nauwelijks enkele dagen na plaatsing, compleet vernield wordt. Dit roept vragen op over verantwoordelijkheidszin, grootschalige evenementen voor jongeren… In elk geval zijn de initiatiefnemers van www.koedetejater.be, nl. de stad Poperinge en in het bijzonder de regiegroep onder leiding van schepen van cultuur Marleen Baelde en cultuurbeleidscoördinator Bart Wemaere, niet van plan bij de pakken te blijven zitten. De inspraakactie gaat meer dan ooit verder. Hoe het nu verder moet met het kunstwerk, is even afwachten. Meer nieuws in de komende dagen.

Getekend: Christof Dejaegher (burgemeester) & Bart Wemaere (cultuurbeleidscoördinator).

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.