Je was erbij > Overzicht

Banket en dansfeest Kiwanis - Diksmuide - 10/02/2007

Heel wat ondernemers kwamen afgezakt uit de Westhoek en zijn regio voor het 11de jaarlijks banket en dansfeest van de Kiwani's in Saint-Germain Diksmuide.

Er werd deftig gefeest en gevierd. Kiwanis zag in 1915 in Detroit het levenslicht en is in de loop der jaren uitgegroeid tot een wereldorganisatie die onder meer vaste voet heeft verworven op het Europese continent. Onder het motto "We build" wordt gebouwd aan een betere wereld, zowel op sociaal, economisch als cultureel vlak. Deze mooi gedachte moet evenwel ook in daden worden omgezet en daarvoor kan Kiwanis rekenen op een flinke schare enthousiastelingen die zich energiek achter deze uitdaging hebben geschaard.

Ondertussen zijn de Kiwani’s gegroeid, omdat ze de durf hadden om zelf een risico te nemen en de handen uit de mouwen te steken. Die trekpaarden zijn inderdaad het kloppend hart van de Kiwani’s. Tevens zou ik ook eens willen stilstaan bij alle bestuursleden van de Kiwanis Diksmuide. Symbolisch verdienen ze een stil applaus in het hart van elkeen die deze boodschap wil uitdragen.Laat ons beginnen met de huidige voorzitter, de man die niet over zich heen laat lopen, ook al verhandelt hij tapijten.

Ik heb het over Peter Vantyghem, de huidige voorzitter van de Kiwani’s. Vandaag en morgen, today tomorrow staat deze man voor je klaar. Niemand minder dan Gino Vandaele van garage Toyota Ichtegem. Zonder zijn toedoen kan de motor niet werken. Als er één man van gewapend beton is, dan is het wel Kris Lemaire, de commercieel afgevaardigde van Vuylsteke betonbouw. De volwassenen maken het cement, de kinderen zijn het beton van morgen. Het is zijn motto, maar ook de strijdkreet van vele Kiwani’s.

Geen huisje is hem te klein, voor Pieter komt het ook op geen liter. Een applaus voor Pieter Buseyne van immobilliën Vanbeckevoort-Era Diksmuide. Een huis moet immers steeds een thuis zijn.

En hier is tevens ook bestuurslid Addy Defraeye, de kozijn van Bob Defraeye, de ridder in de Leopoldsorde. Addy is de man die met asfalt alles kan. De drogende asfalt lijmt onze kwalitatieve wegen.

Hij is altijd in zijn element, ’t is een ferme vent. Frank Clement. De stichtende voorzitter en tevens advocaat in Veurne. Een man waarvan we moeten opletten, want hij kent weliswaar alle wetten.

Daar moeten we ooit allen zijn, voor een periode bij ons meestal niet zo fijn. Maar als het op klasse aankomt, is Cornelis de man die je verdriet omtoveren kan. Een applaus voor Michiel Cornelis. Vergeet één ding niet, elke minuut verwondt. Het laatste doodt ons allemaal.

Met een diamant in de hand kom je door het hele land. Bart De Hantsetters, zet de diamanten nog met de hand. Het is een feit dat men glas met diamant snijdt, maar diamant met diens gelijke.

Het onroerend zit hem steeds in het bloed. Dirk Dehoorne werkt in onroerend goed en heeft waarlijk Kiwani’s bloed.

De schoonste liefde gaat niet ver als men haar laat lopen. Men kan haar beter in de armen dragen als een geliefd kind.Dit is geen lichtgewicht. Hij hijst je op en haalt je neer. Een applaus voor Christophe Ghesyens van Gheysens kranen in Brugge.

Heb je iemand nodig voor het opstarten van nieuwe fabrieken zonder al te veel zieken… Jo Gitsels is uw man, die het als geen één klaar spelen kan. Deze zakenman is met zijn 200 man nog wel heel veel van plan.

De computer is alleen maar een enorme uitleenbibliotheek van de geest.T’is toch zo tof met Kristof Mostrey, van informatica, bureautica tot telematica

De man die al de cijfertjes op een rij zet, die zich afvraagt… Volgt de balans wel de juiste kadans. Met Dirk Parret is boekhouden steeds veel pret. Zijn cijfers liegen nooit, enfin bijna nooit.

José, den dienen is altijd mee. Een programma maken hier en daar, zowaar, is het steeds in een kort tijdje klaar. Het is nooit te min, ’t is met hem altijd veel sfeer. José Vandecasteele. Als hij niet uit is vissen, dan is het om een fatal error uit te wissen.

Bijna iedere dokter heeft zijn geliefkoosde ziekte, bij hem noemt het Kiwani’s.Voelt u zich niet goed? Zou u liever bij deze dokter zijn, die verlost je van al je pijn… Filip Vantomme (dokter in Werken) Winnen is leven is zijn motto. Iedere keer dat je wint, word je opnieuw geboren."

Misschien is het wel waar, dat de kracht van een cultuur omgekeerd evenredig is aan het gebruik van zeep en zonlicht. Toen de Romeinen zich overdadig gingen zalven en zich steeds meer aan de open lucht blootstelden, kwam de beschaving in verval La culture c’est qui reste quand on a tous oublié. Dirk Vanysacker, de cultuurmens.

Bij alles wat hij doet houdt hij hout vast en hij is niet bijgelovig. Wie is het? Een man uit het goede hout gesneden.Wilfried Waeles (van het hout en bouwbedrijf in Diksmuide)

Mag ik daarnaast ook nog eens een extra applaus vragen voor Frank Clement, Filip Vantomme en José Vandecasteele (de Gambianen van Dienst. Naast vissen op barracuda, captian fisch zijn dit de mensen die voor Gambia steeds het beste wensen.)

Het is met de mooie gedachte van de Kiwanis dat er op plaatselijk vlak concrete projecten worden gerealiseerd. Zij vormen een efficiënte dam tegen een allesoverheersende bureaucratie. Sociaal onrecht wordt gecompenseerd door effectvolle, humanitaire acties waarbinnen elk lid zijn persoonlijkheid kan uiten en zijn idealen kan ontplooien. Voor de internationale gemeenschap zijn het beroerde tijden. De Kiwanis-gedachte biedt dan ook een welgekomen verpozing: een lichtpunt in een duistere wereld.

Wat doet Kiwanis. "Wij geloven in mensen en hun verlangen om hun levensstandaard te verbeteren. Daarom verschaft Kiwanis de nodige instrumenten om die mensen te helpen. We organiseren projecten met duidelijk gedefinieerde doelstellingen. Zo heeft Kiwanis bijvoorbeeld in samenwerking met Unicef, zich geëngageerd om 75 miljoen US dollar in te zamelen om de aandoeningen die veroorzaakt worden door een jodiumtekort uit de wereld te helpen. Eén van de gevolgen van jodiumtekort is een verminderd leervermogen bij kinderen en dat is nu net wat de aandacht van Kiwanis op deze kinderen deed vestigen."

Het unieke aan Kiwanis is echter het feit dat elke Kiwanis Club, waar ook ter wereld, zijn eigen projecten heeft, waardoor zowel mensen in de onmiddellijke omgeving worden geholpen als ver over de grenzen heen. Zo is er het reeds wijdverspreide project waarbij ze fietshelmen schenken aan kinderen. Via Special Olympics, dat door Kiwanis wordt gesponsord, kunnen mentaal gehandicapten uitblinken in sportproeven.

Het meest opvallende project is echter de Kiwanis Pop. De Kiwanis schenken deze pop aan ziekenhuizen voor kinderen die een medisch onderzoek of chirurgische ingreep moeten ondergaan. Via de pop wordt op een visuele manier aan het kind duidelijk gemaakt welke behandeling het te wachten staat. Op die manier proberen we de angst van het kind zoveel mogelijk weg te nemen. Nadien wordt de pop het persoonlijke vriendje van het kind en kan hij ze mee nemen naar huis. De Kiwanis willen dus voornamelijk aan kinderen een toekomst en vertrouwen geven. Zij moeten immers de kans krijgen om te leven en te leren, onder eender welke omstandigheden en zonder onderscheid te maken in ras, godsdienst of huidskleur. Dat is een machtig mooi principe dat elke mens eigenlijk in zijn hart zou moeten dragen.

 

De trekpaarden van de Kiwani’s brachten dan ook nog exclusief in Saint Germain een creatieve prestatie. Het Kiwani’s Gemiengeld Vintekoor trad er in primeur op in Saint-Germain. Na hun prachtprestatie van het Kiwani’s Gemiengeld Vintekoor was het tijd voor de grote tombola die speciaal was samengesteld door het Kiwani’s Team. Er waren hiertoe zowat 100 hoofdprijzen, maar ook een fiets en een prachtige zetel. De mensen kochten lotjes à volonté en dit omdat ze weten dat ze hiermee het werk van de Kiwanis kunnen verder zetten.

Het was voor mij een waar genoegen om deze avond te kunnen bijwonen en de gastronomische hoogstaande wandeling langs diverse koude en warme vis -en vleesgerechten te kunnen meemaken. De contacten die ik er heb gehad met de Kiwani’s leden waren telkens zeer professioneel. Ik doe dan ook een hoedje af voor iedereen die van deze organisatie een bloeiende vereniging maakt, voor iedereen die met schoonheid, kracht en wijsheid deze organisatie op en top doet bloeien, voor iedereen die hier vanavond aanwezig is.

Samenstelling en foto's: Andy Vermaut.

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.