Je was erbij > Overzicht

Felix Joseph Berten en het OCMW - Poperinge - 29/12/2007

Zaterdag 29 12 2007 werd Gerard Kestier, in de bloemetjes gezet. Hij leverde het zoveelste nummer van de croonestucken. Inderdaad sinds een kwart eeuw ongeveer publiceren de leden van de VPA klappers en historische werkstukken die met het Poperings archief te maken hebben.

De verdienste van Gerard bestaat erin dat hij alle mythen en verhalen rond de fabelachtige schenkingen van notaris Felix Joseph Berten (1812-1905) in naakte cijfers op papier heeft gezet.

De verdienste van Burgemeester - notaris Berten is dat er nu nog de helft van de goederen van het OCMW in Poperinge eigendom zijn van deze sociale instelling in Poperinge. Deze schenkingen helpen hen reeds 100 jaar 'om te helpen'.

Het was dan ook gepast bij de foto van de persoon in kwestie als een eerbetoon aan de humane persoonlijkheid even reporter en fotograaf, voorzitter van de initiatiefnemers en de voorzitter van het OCMW rond de publicatie over Notaris Berten bijeen te brengen. In een bescheiden plechtigheid werd hulde gebracht aan de kranige schrijver van de geschiedenis en genealogie van Felix Joseph Berten.

De Poperingenaar zal er nu niet meer aan voorbij kunnen gaan de site van de sociale bewogenheid: het OCMW heeft in zijn eigen adagium de hulp als bestaansmotief, maar is ook dankbaar voor zijn schenkers. De naam alleen al Proventier verraadt die zeldzame dankbaarheid. Nu was en is het de beurt aan de schenker die honderd jaar geleden de kans gaf om gemakkelijker te geven: Felix Joseph Berten.

Het document gaat in op de stamboomgegevens en de nakomelingen. Het geeft o.a. verklaringen omtrent de Mesenstraat, de verbinding tussen Professor Dewulf en de Mesenstraat.. Kortom voor wie over Poperinge, het OCMW en een menslievende figuur iets meer wil weten hij kan de publicatie aanschaffen bij de Vrienden van het Poperings Archief in het stadsarchief te Poperinge.

Dank aan Henri Vandenberge voor de info en foto's.

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.