Je was erbij > Overzicht

Westhoek Consort schittert in Leuven - 02/12/2007

Op zondag 2 december verdedigde Westhoek Consort zich als West-Vlaams kampioen in de open afdeling op de nationale VLAMO-wedstrijd in Leuven. Onder leiding van dirigent Nico Logghe behaalde WHC maar liefst 92,3 procent en sleepte daarmee twee titels in de wacht: nationaal kampioen van de eerste afdeling én algemeen laureaat van de open afdeling. Van alle dertien deelnemende orkesten behaalde WHC ook de hoogste score.

Aan het werk in Leuven.


Achtergrond

Elk jaar richt VLAMO een wedstrijd in voor orkesten. In 2007 waren de derde, tweede en eerste afdeling aan de beurt. Voor haar eerste deelname schreef WHC zich in voor de hoogst mogelijke afdeling, de eerste.

Wat voorafging…

Tijdens de provinciale wedstrijd in Vichte op 21 oktober behaalde WHC 90 procent en werd zo provinciaal VLAMO-laureaat. Alle laureaten die een score van meer dan 80 procent behalen, worden geselecteerd voor de nationale wedstrijd. Daarin treden de kampioenen van de verschillende provincies aan om voor de nationale titel te strijden. WHC had sinds september keihard gewerkt om de stukken goed in te studeren. Het gesmaakte concert op 25 november in de Gotische Zaal van het Poperingse stadhuis was een ideale voorbereiding. Een stampvolle zaal reageerde heel enthousiast en dit was voor de jonge muzikanten een echte opsteker. Met dertig enthousiaste, gedreven strijkers trokken ze vol goede moed naar Leuven…

De kers op de taart…

De indrukwekkende concertzaal van het Lemmensinstituut zorgde bij de aankomst onmiddellijk voor de nodige spanning bij de jonge muzikanten. Met Antigone, Sanseneon, A Scottish Journey en Folk Song and Shanty bood WHC een zeer gevarieerd programma dat de muzikaliteit vrij spel gaf en alle partijen voldoende aan bod liet komen. Zo kon WHC echt tonen welk jong en enthousiast muzikaal talent in de Westhoek verscholen zit. De geslaagde uitvoering werd uiteindelijk beloond met 92,3 procent, goed voor twee nationale titels, nl. nationaal kampioen van de eerste afdeling én algemeen laureaat van de open afdeling. Het orkest uit Rummen behaalde 92 procent en werd daarmee tweede. De derde plaats ging naar het orkest uit Merksplas. Zij scoorden 80,7 procent. Westhoek Consort zorgde ook voor een primeur: nooit eerder behaalde een strijkorkest de hoogste score. De commentaren van de jury logen er niet om. Ze waren unaniem lovend. "Muzikaal en interpretatief heel sterke prestatie. Heel transparant en sfeervol. Mooie muzikale kleuren en lijnen", aldus de jury.
Dirigent Nico Logghe en zijn muzikanten mogen terecht heel fier zijn met deze prestatie.

Op de trappen van het stadhuis van Poperinge op 26/11/2007

Wat brengt de toekomst…

Onze volgende uitdaging wacht op ons in het voorjaar. Dan gaat WHC symfonisch! Versterkt met een twaalftal blazers en slagwerk zal WHC dan de eerste symfonie van Beethoven en het celloconcerto in bes van Boccherini uitvoeren. Ook de samenwerking met het 60-koppige koor Chorus in oktober 2008 belooft voor vuurwerk te zorgen. We kunnen u nu al verklappen dat - voor wie van musicals houdt - het een avond wordt om niet snel te vergeten!

Enkele weetjes over WHC

 • opgericht in 2001
 • jongste lid 11 jaar
 • bezetting voor de wedstrijd: 9 eerste violen, 12 tweede violen, 4 altviolen, 4 cello's en 1 contrabas
 • muzikanten uit Ieper, Poperinge, Langemark, Beselare, Diksmuide, Wevelgem, Geluwe, Veurne

Info en foto's: Katrien Wemaere - www.westhoekconsort.be

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.