Je was erbij > Overzicht

'Blaas een ballon op, niet onze streek' - Oostvleteren - 25/08/2007

PERSMEDEDELING Platform Geen Streep door de Westhoek

Van de grond op 26 augustus 2007 voor de open ruimte in de Westhoek.

Na de principiële beslissing van de Vlaamse Regering (23 maart 2007) omtrent het bypass tracé voor de N8, schoot het Platform Geen Streep door de Westhoek onmiddellijk uit de startblokken.

Wij trokken naar de Vlaamse Regering in Brussel (30 maart 2007), hielden met een minimum aan voorbereiding een succesvolle ballontocht langs de N8 (Oostvleteren 30 april 2007, 1000 betogers), bundelden al onze opmerkingen op het geïmproviseerde en voorgekauwde ontwerp-MER en hadden een ontmoeting met voormalig premier Guy Verhofstadt (4 mei 2007).

Voorheen al en sedert 2002 strijdt het Platform met veel steun van de bevolking voor de open ruimte in de Westhoek met als hoogtepunten de fakkeltocht (1200 deelnemers, november 2005) en de fietstocht (750 fietsers, april 2006).

Het toont genoegzaam aan dat het door het Platform voorgestelde alternatief voor de herinrichting van de N8 een technisch voldragen concept is, waarvoor een groot draagvlak bestaat in de streek.

Het Platform kijkt met belangstelling uit naar een degelijk onderzoek van onze opmerkingen door de betrokken administraties in het kader van de MER-studie. Indien deze instanties werkelijk ongebonden mogen oordelen, zullen de suggesties van het Platform technisch waardevol blijken en zal de Westhoek gevrijwaard blijven van een nodeloze en dure bypass.

Het motto van de grote actie op 30 april 2007 langs de N8 was 'Blaas een ballon op, niet onze streek'. Die avond zouden twee warme luchtballons en enkele paramotoren de lucht ingaan om dat motto kracht bij te zetten. Jammer genoeg was de wind spelbreker en konden de luchtballonnen niet opstijgen. Ook op twee volgende alternatieve dagen kon de vlucht door slechte weersomstandigheden niet doorgaan. Ten opzichte van de vele politieke druk en onbegrip zijn tegenvallende weersomstandigheden nog minder een hinderpaal om door te zetten voor het Platform. Op zondagmorgen 26 augustus 2007 werd de ballonvaart opnieuw geprogrammeerd met ditmaal gunstig resultaat.

Zo vlak voor het begin van een nieuw politiek werkjaar konden we van deze gelegenheid gebruik maken om onze eisen kracht bij te zetten. Wij wensen het Vlaamse Parlement in september immers een goede doorstart. Wij kijken daarbij uit naar een ontmoeting met de nieuwe minsiter van Leefmilieu Hilde Crevits en de nieuwe minister-president Kris Peeters. Samen met de communautaire stormen beloven wij rukwinden uit de Westhoek die nog veel muggen zullen aanvoeren.

Zo symbolisch als de vlucht van de paramotoren en de luchtballons van vandaag zo was ook hun traject en landingsplaats. De luchttuigen stegen in alle vroegte (8u30) op bij de spandoeken 'Geen Streep door de Westhoek' langs de N8 op de plaats waar het Platform in 2002 al samen met Don Quijote een windmolen neerpootte tegen de toenmalige plannen. Een gunstige wind dreef hen naar Woesten, Elverdinge en Brielen, min of meer over het huidige geplande tracé. En alle deelnemers konden vanuit de rustige lucht de luwte op de N8 waarnemen én de landbouw- en natuurpracht van het bypassloze landschap. Een eerste ballon landde nabij een Brits militair kerkhof in Heuvelland en bracht zo nog even de Pilkem Ridge in herinnering. De tweede ballon landde niet ver van Ieper centrum ...

De gelukkige en trotse ballonvaarders waren : Luc Snick, Roosmarijn Snick, Carine Dewaele, Veerle Watteyne, Wim Vannobel en Mia Biljauw, Noël en Maria Dequeker, Werner en Monique Waeles, Rudi Knockaert, Johan Carpentier, Joke Goethals en David van de Sompele.

Info en foto's: Namens het Platform Geen Streep door de Westhoek - Frank De Poortere - woordvoerder

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.