Je was erbij > Overzicht

Voor het eerst op gezondheidsreis, nota bene aan de Belgische kust - Koksijde - 23/08/2007

Koksijde, 23 augustus 2007 - Van 14 tot 28 augustus 2007 beleven 16 kinderen met diabetes type 1 uit Belarus (Wit-Rusland) een uniek zomerverblijf in Koksijde. Belarus is een land dat in de stralingzone van Tsjernobyl ligt. Omdat de kinderen een chronische aandoening hebben, met name diabetes, kunnen ze niet individueel opgevangen worden in onthaalgezinnen en hadden ze tot voor kort niet de mogelijkheid om hun land te verlaten voor een gezondheidsvakantie. Dankzij de hulp van de Belgische vzw 'Les enfants de Gomel', zullen de kinderen twee weken zorgeloos genieten van een deugddoende gezondheidsvakantie aan de Belgische kust. De vzw 'Enfants de Gomel' heeft van het Ministerie van Defensie en van Minister André Flahaut de toestemming gekregen om te verblijven op de militaire basis van Koksijde, onder toezicht van Kolonel Vlieger Rudy Theys. De organisatie van het verblijf was in handen van Adjudant Majoor Salembier en van Dhr. Vandensteen. Ook Novo Nordisk draagt zijn steentje bij.

De Belgische vzw 'Les enfants de Gomel' organiseren de gezondheidsvakanties. Die vzw zag het levenslicht in 1992 om kinderen in de bestralingsgebieden rond Tjernobyl te helpen. Jaarlijks vertrekken er twee humanitaire konvooien (kleren, speelgoed, schoeisel, voedsel, kookgerei...) en sinds 11 jaar organiseert de vzw ook gezondheidsvakanties in België. Dat dit jaar ook kinderen met diabetes op vakantie kunnen komen, is uniek.

'In allereerste instantie zijn de vakanties bedoelt voor alle kinderen. Zo kunnen ze even ontsnappen aan het bestraalde gebied om te genieten van de gezonde Belgische lucht. De kinderen verblijven gedurende een tweetal weken bij Belgische gastgezinnen' zegt Nicole Arbon, voorzitster van vzw 'Les enfants de Gomel'. 'Onze vzw heeft ervoor gezorgd dat er dit jaar ook zieke kinderen op verlof mogen komen. We verwelkomen 16 kinderen met diabetes samen met hun begeleider. Het is een unicum en we zijn er trots op.'

Het aantal mensen met diabetes type 2 is stijgt wereldwijd dramatisch; ook in België en Belarus. Niet voor niets werd diabetes eind vorig jaar door de Verenigde Naties officieel erkend teneinde een mondiaal diabetesbeleid op gang te trekken. Bovendien blijkt het aantal kinderen en adolescenten met diabetes type 1 in Belarus de laatste jaren verder toe te nemen; de exacte reden hiertoe is vandaag niet gekend.

De vzw 'Les enfants de Gomel' krijgt voor deze gezondheidsvakantie, die een primeur is voor deze kinderen, steun van Novo Nordisk. De farmaceutische firma draagt haar steentje bij door ondermeer een ontspanningsdag met diabetesinformatie te organiseren op 23 augustus. Mevr. A. Van de Sompel van UZ Antwerpen zal een interactieve workshop met praktische voedingstips geven. Op een luchtige manier wordt broodnodige informatie gegeven die de kinderen, ouders en personeel uit Belarus achteraf kunnen delen met hun lotgenoten. Verder wordt er een go-cart race, een fotowedstrijd en een barbecue georganiseerd om de dag feestelijk af te sluiten. Ook Novo Nordisk in Belarus zal bij terugkeer van de groep
nog activiteiten organiseren.

Info en foto's: Jessica Lissens

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.