Je was erbij > Overzicht

Geslaagd feest in het Vlaams bezoekerscentrum De Otter - Woumen - 25/08/2007

Het Agentschap voor Natuur en Bos en Natuurpunt vzw staken op zaterdag 25 augustus 2007 de handen in elkaar voor de feestelijke opening van de permanente tentoonstelling ‘natuur in de IJzer- & Handzamevallei’ in het Vlaams Bezoekerscentrum De Otter in Woumen. De feestelijke inhuldiging met schitterend zomerweer vond plaats in aanwezigheid van Vlaams minister van Natuur Hilde Crevits en meer dan 180 genodigden - waaronder de Administrateur-generaal van het Agentschap voor Natuur en Bos en verschillende burgemeesters uit naburige gemeenten - uit alle hoeken van de provincie. Tijdens deze opening ondertekenden het Agentschap voor Natuur en Bos, Natuurpunt vzw en de Provincie West-Vlaanderen ook een intentieverklaring tot samenwerking in het Vlaams Bezoekerscentrum De Otter.

In de tentoonstelling over de natuur in de IJzer- & Handzamevallei gidst de otter de nieuwsgierige bezoeker doorheen de geheimzinnige wereld van water, riet, weilanden en moerasbos, maar vertelt hij ook over de visserij, de jacht, landbouw en recreatie. Daarnaast kozen de gemeenten uit het Regionaal Landschap IJzer & Polder, de gemeente Vleteren en de Stad Poperinge een historisch voorwerp dat een band heeft met de IJzer- of de Handzamevallei. Deze voorwerpen zijn te bezichtigen in de schattenkamer van de baron. Aan de hand van dit voorwerp maakt u ook in een notendop kennis met de gemeenten zelf.

Met deze tentoonstelling willen het Agentschap voor Natuur en Bos en Natuurpunt vzw de nieuwsgierigheid van de bezoekers wekken voor de natuur in de IJzer- & Handzamevallei en hen uitnodigen om ook buiten de prachtige natuur in deze valleien te ontdekken.

Het Vlaams Bezoekerscentrum wil het draagvlak en de zorg voor de natuur vergroten, vanuit de nabijheid van de ecologisch waardevolle en overstroombare IJzervallei. Het centrum wil ook de drempel tussen burger en overheid verkleinen en als doorgeefluik voor allerhande informatie over beheer en beleid fungeren. Het wil ook als startpunt fungeren voor streekverkenning, niet alleen van de IJzer- en Handzamevallei, maar ook van de steden en gemeenten uit het omringend landelijk gebied.

Ook u bent van harte welkom! Het bezoekerscentrum is tijdens de week open van 9u tot 16u30, tijdens weekends en feestdagen van 13u30 tot 17u30 (gesloten tussen Kerstmis en nieuwjaar). Gratis toegang.

Voor meer informatie kunt u altijd terecht in het Vlaams Bezoekerscentrum De Otter, tel. 051/54 59 48.


Info en foto's: Regine Vanallemeersch, Agentschap voor Natuur en Bos West-Vlaanderen

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.