Je was erbij > Overzicht

KIT WINT OP EERSTE "LUCIEN MUS CUP" - Ieper - 14/04/2007

Op zaterdag 14 april organiseerde de Koninklijke Ieperse Turnkring vzw de eerste "Lucien Mus Cup", een internationale jeugdploegenwedstrijd ter nagedachtenis van Lucien Mus, die vorig jaar overleed. Op uitnodiging waren zo'n 102 gymnasten aanwezig uit Engeland, Schotland, Frankrijk en België. Engeland werd vertegenwoordigd door Hillingdon School of Gymnastics en Rushmoor Gymnastics Academy, beiden uit Londen. Uit Schotland kwam een turnploeg uit Auchterarder. Frankrijk vaardigde JSM La Madeleine uit Rijsel af, La Soissonnaise Gym uit Soissons en de turnclub van Marcq-en-Baroeul. Uit België kwamen clubs uit Kuurne en Wervik en natuurlijk de organiserende Ieperse club.

AGD en AGH

De wedstrijd bestond uit een ploegen- en individuele wedstrijd voor zowel artistieke gymnastiek dames (agd) als artistieke gymnastiek heren (agh). De wedstrijd moest geturnd worden met een ploeg van maximum 6 turnsters of turners. Voor de ploegenwedstrijd telden de 4 beste scores. Voor ieder toestel kon e coach aan de jury melden welke gymnast zou turnen met een "joker". Hierdoor telden de punten van deze gymnast dubbel voor de ploeg. Bij de AGD -12 jaar ging de eerste "Lucien Mus Cup", de prijs voor de beste ploeg, naar de Hillingdon School of Gymnastics. Tweede werden turnsters uit Soissons en het podium werd vervolledigd met het Schotse team uit Auchterarder. De Kuurnse Turnkring behaalde de 4de plaats, gevolgd door de jongste ploeg van de dag, KIT.

Bij de AGH was er enkel een wedstrijd voor -14 jarigen. KIT werd er door twee ploegen vertegenwoordigd. KIT1 bestond uit jongens 9 jaar en minder. De jongens tussen 10 en 14 maakten deel uit van KIT2. De overwinning ging naar de turners uit JSM La Madeleine, een professionele turnclub uit Rijsel. Soissons legde beslag op de 2de plaats gevold door de Engelse ploeg uit Rushmoor met een Bulgaarse trainer. Marcq-en-Baroeul werd vierde nipt gevolgd door KIT2. KIT1 werd mooi zesde terwijl Auchterarder de rij sloot.

Bij de dames +12 jaar ging de eerste "Lucien Mus Cup" naar de organiserende club, de Koninklijke Ieperse Turnkring vzw. Zilver was voor Hillingdon en de derde plaats was voor de gemende ploeg van KIT en Kuurne. Op de vierde plaats eindigde Rushmoor en de Schotten uit Auchterarder werden vijfde. Marcq-en-Baroeul legde beslag op de zesde plaats en Wervik werd zevende.

Individueel was het podium bij de AGD -12 jaar als volgt: eerste plaats voor Cosson Laurie uit Soissons, zilver voor Hunter Maryth uit Auchterarder en brons voor Karunwi Adeton uit Hillingdon. Rieke Man was de eerste Ieperling op de 11de plaats op 28 deelneemsters.

De plaatsen bij de AGH waren als volgt verdeeld: goud, zilver en brons voor leden van de Franse ploeg uit Rijsel nl. Cordule Jordan, Lowie Charles, Probst Vianney. Wannes Vanacker was de beste Ieperling op 14e plaats op 38 deelnemers.

Janne Bouten van de Koninklijke Ieperse Turnkring legde buiten alle verwachtingen beslag op de eerste plaats bij de meisjes +12 jaar. Zij won voor twee turnsters uit Hillingdon, Lai Kirsty en Ward Georgia. Sien Verplanken werd 5de na Oribus Nieke uit Kuurne. Hier kwamen 36 turnsters in actie.

Vlotte organisatie

Alle ploegen waren het er over eens: dit was een puike en zeer vlotte organisatie waar veel organiserende clubs een puntje aan kunnen zuigen. De buitenlandse clubs waren gelogeerd enerzijds bij een aantal gastgezinnen en anderzijds kamphuis de Kaai te Ieper. Op vrijdagavond werden de gasten en medewerkers getrakteerd op een spaghetti in de Noordervleugel van de Lakenhallen. Op dezelfde plaats was er na de wedstrijd verbroedering bij een uitgebreid banket en werden er verschillende relatiegeschenken uitgedeeld. Op zondag waren de ploegen vrij om de mooie Ieperse stad te bezoeken en werden ook zij even stil bij de Last Post. Het is nu aan het organisatiecomité om te beslissen of die wedstrijd al of niet jaarlijks zal doorgaan.

Info en foto: Luc Mus.

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.