Je was erbij > Overzicht

Met belgerinkel naar de winkel - Diksmuide - 28/04/2007

Bond Beter Leefmilieu zet in heel Vlaanderen een actie op die draait rond het fietsend winkelen. "Met Belgerinkel naar de Winkel" is het rijmpje dat de kern van de zaak samenvat. In Diksmuide duurt de actie met "Belgerinkel naar de winkel" van 28 mei tot 16 juni. Wie in die periode op de fiets naar een deelnemende winkel gaat krijgt een stempel op een spaarkaart, waarmee op het einde van de actie een mooie prijs kan gewonnen worden, geschonken door de deelnemende handelszaken. In Diksmuide nemen 65 handelszaken deel, een record. De deelnemende handelszaken herken je door de raamaffiche.

"Winnen doet iedereen, want fietsen is prettig, gezond, efficiënt, snel en ook nog eens goed voor het milieu. Dat daarbovenop nog prijzen te winnen zijn is reden genoeg om een ware hype te ontketenen. Het zal dus niet hoeven te verbazen dat in de actieperiode overal fietsers te zien zullen zijn met fietstassen vol soepgroenten, brood en kranten."

"Diksmuide was vanaf de start betrokken bij de actie. In vijf jaar tijd is het aantal deelnemende handelszaken verdubbeld, wat nogmaals onderstreept dat Diksmuide op vlak van dynamiek een belangrijke sprong voorwaarts heeft gemaakt.

Ook op vlak van veiligheid wordt er actie ondernomen. Er zijn gratis fietsgraveermomenten voorzien op volgende locaties: Nieuwkapelle - Esen - Keiem - Pervijze. Data en tijdstippen worden nog meegedeeld in de mei-editie van Diksmuide Info. Iedere fiets krijgt een uniek nummer, zodat bij diefstal de eigenaar van de fiets gemakkelijker kan geïdentificeerd worden."

Er was heel wat te beleven tijdens de startactie op zaterdag 28 april. Het stadsbestuur kocht onlangs een aantal nieuwe stadsfietsen en Burgemeester en Schepenen gaven alvast het startschot geven voor de actie "Met Belgerinkel naar de winkel" door met deze fietsen een behendigheidsparcours af te leggen in de Van Pouckestraat. Bovendien waren er op de binnenkoer van het stadhuis heel wat infostandjes van organisaties die nauw betrokken zijn bij een beter milieu, veiliger fietsverkeer en volksgezondheid in het algemeen. Tijdens deze starthappening stond er eveneens een fietsgraveeractie gepland.
.

Ook werd een milieuvriendelijke wagen voorgesteld: Milieucertificaat voor Volkswagen Polo Bluemotion (zie foto boven).

De Volkswagen Polo BlueMotion heeft een belangrijke Duitse onderscheiding voor zijn milieuvriendelijkheid gekregen. Het milieuonderzoeksbureau ÖKO-TREND kende de auto het Auto Milieu Certificaat toe. De Polo BlueMotion is één van de weinige auto's die dit certificaat krijgt. Aan de hand van een uitgebreide lijst met criteria stelt ÖKO-TREND uit Wuppertal de milieuvriendelijkheid van auto's vast. Op die manier komen elk jaar de ÖKO-TREND Auto Umwelt Rankings tot stand. Het Auto Milieu Certificaat gaat daarbij nog een stapje verder. Hierbij gaat het niet alleen om verbruik, uitstoot van schadelijke gassen en geluidsniveaus, maar ook om een beoordeling van productiemethoden, logistiek, recyclingmogelijkheden en het milieumanagement van de fabrikant. Op al deze punten scoorde de Polo BlueMotion zodanig, dat hij als één van de weinige auto's het Auto Milieu Certificaat kreeg. De Polo BlueMotion heeft een 59 kW/80 pk dieselmotor en verbruikt gemiddeld 3,9 liter per 100 kilometer. Dit is vooral te danken aan lange versnellingen en een in aerodynamisch opzicht geoptimaliseerd koetswerk. De Polo BlueMotion heeft in Nederland bovendien een A-label. De zuinigste auto's uit elke modellenreeks van Volkswagen krijgen in de loop der tijd de toevoeging BlueMotion. BlueMotion heeft echter niet alleen betrekking op de autos maar ook op het hele bedrijf. Blue symboliseert daarbij de huiskleur van Volkswagen en de elementen lucht en water. Motion staat voor de mobiliteit, waarbij (natuurlijke) hulpbronnen zo veel mogelijk worden ontzien. De satd Diksmuide hoopt zo haar bijdrage te leveren in de vermindering van de CO2-uitstoot.


Info en foto's: Stad Diksmuide.

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.