Je was erbij > Overzicht

Wandelen van Sint-Ricquers naar (H) Oeren - Alveringem - 21/04/2007

Op 21 april werd de archeologische route ‘Van Sint-Ricquers naar (H) Oeren’ officieel geopend en ingewandeld. Voor het grote publiek was er die dag ook een speciaal programma voorzien met gegidste wandelingen. De wandeling beschreven in de wandelbrochure vertrekt aan het Hof van Wyckhuize en bestaat uit twee lussen.

De ene lust verkent het verdwenen dorpje Sint-Rijkers, de andere gaat naar Oeren waar het gemeentehuis, de dorpskroeg en parochiekerk de sfeer van weleer weergeven. De wandelroute past in de reeks ‘Verhalen voor onderweg’ en is een initiatief van de VVV Alveringem , Regionaal Landschap IJzer en Polder en de provincie. Het waren historicus Frank Becuwe, archeologen Willem Wackenier en Alexander Lehouck die de geschiedenis van de twee Alveringemse dorpen neerpenden. Elke lus van ongeveer 5 km start aan het gemeentehuis Hof van Wyckhuize en passeert langs overblijfselen van vroegere middeleeuwse burchten, verdwenen dorpskernen, militaire versterkingen en relicten uit de Eerste Wereldoorlog.

De wandelbrochure ‘Van Sint-Ricquers naar (H) Oeren’ is tegen € 3 te koop in de Dienst Toerisme en Cultuur – 058/288 881.

In haar welkomstwoord benadrukte Martine Rabaey de waarden van het erfgoed van de landelijke gemeente Alveringem.

Provincieraadlid Guido Decorte (verving gedeputeerde Jan Durnez) gaf toelichting over het ‘Project Verhalen onder Onderweg’, een initiatief van de Regionale Landschappen IJzer en Polder en West-Vlaamse Heuvels.

Burgemeester Gerard Liefooghe opende de route officieel. In de jaren tachtig bestond al zo’n route maar die verloederde. Het was de verdienste van voormalig burgemeester Marc Wackenier, toen nog schepen van toerisme, van het toenmalig VVV en van de Nationale Dienst voor Opgravingen dat de eerste uitgave van de archeologische route als thematische route van 1985 dit verleden toegankelijk maakte voor de geïnteresseerde toerist. De nieuwe uitgave werd volledig herwerkt door 3 geschiedkundigen.

Hij dankte het provinciebestuur voor de belangrijke financiële ondersteuning en gaf een oprecht proficiat aan de auteurs: Frank Becuwe, Alexander Lehouck en Willem Wackenier.

burgemeester Gerard Liefooghe, schepen voor toerisme en cultuur Martine Rabaey, schepenen Germain D’hondt en Johan Albrecht, historicus Frank Becuwe, archeologen Willem Wackenier en Alexander Lehouck, provincieraadslid Guido Decorte, gemeenteraadslid Marc Wackenier en de talrijke medewerkers en sympathisanten.

Info en foto's: Dienst toerisme en cultuur Alveringem

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.