Je was erbij > Overzicht

Opening Westhoek Turncentrum - Vlamertinge - 01/09/2006

Op vrijdagavond 1 september 2006 werd het gloednieuwe Westhoek Turncentrum plechtig ingehuldigd in Vlamertinge. Met zijn investering van ± 500.000 EUR behoort dit centrum voortaan tot de top 3 in België. Westhoek Turncentrum heeft de ambitie om te fungeren als basisopleidingscentrum voor de Gymnastiek Federatie Vlaanderen. Het turncomplex zal wel toegankelijk zijn voor alle turnniveau’s, van kleuter en recreant, over de competitiegymnast tot de topsporter. De turninfrastructuur zal voldoen aan de basisvereisten van Provinciaal turncentrum.

Een 200-tal genodigden waren aanwezig toen de turners, onder begeleiding van muziek, de zaal betraden.

Volle tribunes.

De voorzitter van vzw Westhoek Turncentrum was uiteraard de eerste spreker: "I had a dream. We zijn in onze doelstelling geslaagd om een professionele sporthal te bouwen met een professionele infratsructuur. Het is het resultaat van 2 jaar hard werken. Met deze zaal behoren we tot de top 3 in België. Het is onze 2e doelstelling om deze zaal toegankleijk te maken voor alle turners uit West-Vlaanderen, van kleuters tot topsporters. Turnteams uit Nederland en Letland zullen binnenkort te gast zijn hier in Vlamertinge", aldus de fiere voorzitter. Hij dankte iedereen die aan de realisatie had meegewerkt.

Secretaris Filip Vanhulle was de ceremoniemeester van dienst en leidde de verschillende sprekers in.

Als eerste kwam de Ieperse burgemeester Luc Dehaene aan het woord die zich eerst richtte tot de pastoor en meer uitleg vroeg over het mirakel dat in Vlamertinge werd gerealiseerd. "Vlamertinge is mijn geboortedorp. We openen deze zaal op de 1e september, de start van het nieuwe schooljaar en voor veel sportverenigingen de start van een nieuw seizoen. Mijn dank, waardering en felicitaties aan allen die dit mogelijk hebben gemaakt. We mogen in de Westhoek pronken met dit centrum. Belangrijk is ook het concept van openheid naar de andere verenigingen", aldus de burgemeester.

Vervolgens was het de beurt aan bestendig-afgevaardigde Jan Durnez namens de provincie West-Vlaanderen: "De deputatie is fier om wat in Ieper gerealiseerd werd. Het is opnieuw een mijlpaal voor de Westhoek. De provincie legde in haar huidige beleidsplan een sterk accent op het investeren n sport. De subsidies waren gekoppeld aan strenge voorwaarden die allemaal vervuld worden. De realisatie van dit centrum gebeurde in recordtempo. Proficiat aan allemaal", besloot Jan Durnez.

Eregast was Ieperling en Vlaams minister-president Yves Leterme die bij de start het dossier op zijn bureau kreeg met als titel Westhoek Tuincentrum. "I had a problem", aldus Yves Leterme ;-)

"Ik heb vandaag een aantal gevoelens:

 1. een gevoel van verlegenheid en bescheidenheid: bij de start waren we vanuit de politiek zeker sceptisch. Was dit wel haalbaar?
 2. een gevoel van verbazing: op 4 maart legden we de eerste steen. Nu is dit reeds gerealiseerd. Voor veel politici is het pas de volgende minister die een gebouw mag inwijden. Geen enkele openbare instantie kan zoiets realiseren in zo'n korte termijn.
 3. een gevoel van dankbaarheid: voor hetgeen jullie als vrijwilligers doen. Een gezonde geest in een gezond lichaam is belangrijk voor jongeren.
 4. een gevoel van fierheid: bij de start van de Vlaamse regering heb ik gezegd dat het mijn bedoelding was om overal in Vlaanderen een beetje meer Ieper en meer Westhoek te brengen. Onze samenleveing kan er alleen maar beter van worden", aldus Yves Leterme.

Niets dan tevreden gezichten.

Pastoor Willaert zegende de zaal, een kruisbeeld en een beeld van Pater Pio.

Yves Leterme en Luc Dehaene tekenen het gastenboek.

Proficiat aan allen die meewerkten aan deze realisatie.

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • naam van de fotograaf of auteursrechthebbende van het beeldmateriaal
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.