Je was erbij > Overzicht

FWMA herdenkt bevrijding van Veurne op Open-Monumentendag - Veurne - 10/09/2006

Op zondag 10 september 2006 vierde Vlaanderen opnieuw Open Monumentendag, onder het thema 'Import/Export'. Hierbij werd op zoek gegaan naar uitheemse invloeden in onze gebouwen en landschappen, en naar het verhaal achter die invloeden.

Deze thematiek paste dan ook volledig in de gedachtegang van de leden van de Furnes War Mamorial Association, die voor de derde keer na elkaar op de tweede zondag van september, er aan hielden om de bevrijding van Veurne op 8 september 1944 te herdenken. Nabij het Canada-monument in de Nieuwpoortkeiweg werd in intieme kring hulde gebracht aan de bevrijders van onze stad. Namens de vereniging werden bloemen neergelegd door Wim Hollevoet, Siegfried Geryl en José Clauw. Bestuurslid Francy Rys was verontschuldigd.

Veurne werd op 8 september 1944 verlost van de Duitse bezetters door het 2de Canadese leger, en meer bepaald door de XII Manitoba Dragoons en de Queen's Own Cameron Highlanders.

In 2004 werd de 60ste verjaardag van dit heuglijke feit met veel luister herdacht. Op zondag 12 september werd het vernieuwde monument ingehuldigd in aanwezigheid van talrijke prominenten. Ook een afvaardiging van The Queen's Own Cameron Highlanders was speciaal overgevlogen vanuit Canada. Een oorlogsveteraan die er bij was op 8 september '44 hielp mee om het monument te onthullen. Een belangrijke afvaardiging was eveneens aanwezig uit Groot-Brittanië, waaronder uit het Schotse Kinloss. Het was voor de eerste maal in de geschiedenis van de Royal Air Force dat de standaard van het 42ste Squadron het moederland verliet voor een buitenlandse plechtigheid.

De FWMA houdt er dan ook aan om de herinnering aan de oorlogsjaren 1914-1918 en 1940-1945 levendig te houden voor het nageslacht.
Speciaal daarvoor werd een website opgestart die kan geconsulteerd worden via www.fwma.be . Wie in contact wil treden met de leden van de organisatie kan steeds terecht op info@fwma.be Wie nog een origineel verhaal kent, en dit eventueel nog kan illustreren met foto's, is steeds welkom. Het is met de hulp van onze inwoners dat wij dit stuk van de geschiedenis van ons geliefde Veurne kunnen bewaren.

FWMA werkt volledig met eigen middelen. De inkomsten worden geput uit de verkoop van FWMA-pins en het organiseren van de jaarlijkse toertocht (die dit jaar doorging op zondag 3 september door het prachtige Frans-Vlaanderen). Het is dan ook hun vurige wens om in 2009, precies 65 jaar na de heuglijke bevrijding, een bijkomende herinnering te laten aanbrengen in het plantsoen aan het rondpunt op het kruispunt Ooststraat - Vaartstraat - Stationsstraat - Nieuwpoortkeiweg, zodat dit feit nog meer aandacht van de passanten kan krijgen.

Dank aan José Clauw voor de info en foto's.

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • naam van de fotograaf of auteursrechthebbende van het beeldmateriaal
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.