Je was erbij > Overzicht

Autoluwe zondag - Poperinge - 17/09/2006

Brussel, Antwerpen, Gent.. hebben hun naam als stad eer aan gedaan. Koning auto had garage-arrest.
In Poperinge gold een andere regeling. Geef toe toch wat eigenzinnig. In Reningelst organiseerde men een rally. Wie ligt daar nu wakker van.

Op de Grote markt verzamelen een stelletje groen!e meisjes en jongens. De "blikken dozen op wieltjes" staan er zoals alle dagen zoals je ziet.

Ook de jongsten kennen de filosofie van de ploeg. De feministische inslag is opvallend. Ladies first. Liesbet neemt het voortouw op de tandem.

Ook hier zien we hoe "king car" het straatbeeld bepaald.. de camera man kon onmogelijk het blikken decor ontwijken. Geef toe autoluwe zondag is niet zonder servitudes. De "bricoleurs" uit de ploeg mochten al onmiddellijk hun technische vaardigheid testen. "Sjit" de draad van de vijs is er af…". Geen nood we wijken een stukje af van ons parcours. Het was immers de bedoeling de autoluwe zondag te honoreren door precies de route van de rally met de fiets af te leggen.

Een monument zo'n vent. Hij geeft toch de indruk er iets van te kennen. Met enkele toeschouwers is het toch altijd 'verdienstelijker' werken. De kritici tot spijt en de protesterenden tot schande haasten we toe te geven dat we via de landelijke wegen amper door 'de auto' werden klem gereden. Juist geteld vier wagen kruisten ons parcours. Wie zei daar weer dat men ter stede aan de autoluwe zondag niet meedeed. We moeten ook toegeven dat de fiets toch meer energie vraagt dan de wagen. Stiekem is er toch een van de starters voor de eindmeet opgestapt. Verzachtende omstandigheid: doping was sowieso niet toegestaan.

Een eresaluut aan groen! plus. Het koppel dat de eindmeet wel haalde. Nog eens we houden van eerlijke informatie. We hebben tweemaal bijgetankt. Hier Mrs. and Mr. Demeester-Pittillioen in de Katteman.

We zullen maar aannemen dat al die voertuigen hier het hele week-end gestald zijn.. De moedigen hier vooraan waren wel mee met de fiets op de 'autoluwe rijwielrally".

Als de actie niets anders aan sporen zou nalaten dan zal de kleine die de volgende keer zijn bordje wil volschrijven alvast weten dat een ploeg "autoluwe fans" in het "Jagershof" zijn gaan bijtanken.

Als onze voorouders iets wilden onthouden dan legden ze een knoop in hun zakdoek. Vaak een rode zakdoek met witte bolletjes. Wat we van die tocht zouden willen vasthouden en herinneren is

 • dat er heel wat voordelen aan zijn: de gezonde buitenlucht (autoluwe zondag met minder uitstoot!),
 • voor sommige de alibi een dame-blanche want we hebben enkel calorieën tegoed
 • en het niet te versmaden genoegen dat we getoond hebben dat we spijts de discordantie aan de periferie (rally in Reningelst) toch waardig onze autoluwe zondagsplicht hebben volbracht.

Dank aan Henri Vandenberghe voor de info en foto's.

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • naam van de fotograaf of auteursrechthebbende van het beeldmateriaal
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.