Je was erbij > Overzicht

Kunstroute Poperinge stad ingewandeld - Poperinge - 11/09/2006

De kunstkring Hoppeland Poperinge zette een formidabel evenement op de rails. Jaren zullen toeristen en stadsgenoten kunnen gebruik maken van een beeldige gids opgemaakt door de kunstkring. We hoorden van niemand dat de vormgeving van het handig boekje een kunstkring onwaardig zou zijn. In de Gotische Zaal van het stadhuis kregen we de maiden speeches van het triumviraat: én de voorzitter én secretaris én de sponsor.

De voorzitter kon zijn ogen niet geloven. Er was zoveel interesse dat de wandeling door een opgedeeld trio moest gebeuren.

Om de meute aan enqueteurs, die voor het ogenblik overal de politieke deiningen willen registreren voor te zijn, haasten we te zeggen dat de aanwezigheid van politici in deze gunstige tijd niet noemenswaardig hoger was dan anders.

We volgden de groep van André Decrock, die met zijn gidsenkennis ons meer dan voldoende bijstond. Op de foto zie je ook Willy Tillie, de stadsarchivaris, die hem collegiaal bijstond.

Via het paard van Pegasus, even geprikkeld, trapten we over de gedempte Sint Jansvijver via de Komstraat naar het park. Daar treffen we dé kunst: het beeld van de stad door geschilderd Permeke. Daar kwamen we te weten dat het beeld het stadszicht geeft van op de werf. We corrigeren alvast het boekje.

Onze gids wees (hier letterlijk) ons op de weg. We beseffen na dit evenement dat we nederig moeten bekennen. Er is zoveel dat we niet zien. Er is zoveel dat we al zien we het niet op kunstniveau hebben gewaardeerd. Kunst beginnen we te begrijpen op het ogenblik dat we verder kijken…… dat bedoelt André hier wellicht ook.

Her en der is er een tochtgenoot waar de kunst-allertie in kiem aan het ontluiken is. Zo wees iemand op de jugendstyle van deze "zomaar een brievenbus".

Vaak zijn de stadsdiensten actiever dan hun opdrachtgevers in het behoud van de getuige-heuvels van de vorige eeuw. Hier hebben ze een verbodsteken geplaatst aan de pelikaan, die aan het afbrokkelen is. Neen, niet omdat hij bloed prikt, maar door de "tand des tijds".


Af en toe lijkt het toch wat op een speurtocht. Het jaarschrift was wellicht als een zoekertje bedoeld. Dit verweerde zoekplaatje was minder moeilijk. Ze hadden het ook weggelaten in de wandelroute. Hier was eertijds de eerste "bazar" in Poperinge. De familie Sansen heeft op die manier sporen nagelaten in de Gasthuisstraat. Geef toe zo iets moesten ze inderdaad niet in de route incalculeren.

Op het einde op de markt aangekomen - na de drink - konden we nog een architectonisch weetje profiteren. De verheven metselcurve aan de rand van dat raam verwijst naar de architect Carpentier, die de "C" erin verwerkt heeft. Zo kun je heel wat gebouwen decoderen via 'het paswoord'.

Leerzaam zo'n kunstwandeling.
Proficiat aan de initiatiefnemers.

Bij de opsluit was er nog gelegenheid om de feestroes af te ronden met de voorbereidingen van de balloonhappening 2006.

Dank aan Henri Vandenberghe voor de info en foto's.

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • naam van de fotograaf of auteursrechthebbende van het beeldmateriaal
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.