Je was erbij > Overzicht

Flor Kos in Shangai - Koksijde - 18/09/2006

Beplante reuzengarnaalvisser te paard Flor Kos heeft thans een tweelingbroer in Shanghai!

De vertegenwoordigers van de media herinneren zich uiteraard de aankondiging in mei 2006 dat Flor Kos, de beplante Oostduinkerkse reuzengarnaalvisser te paard, in het najaar zijn evenbeeld zou krijgen op de Wereldtentoonstelling voor Mosaïculturen in het Chinese Shanghai, een metropool van 16 miljoen inwoners! Nu is het zo ver! De Chinese tweelingbroer van Flor Kos is één van de pronkstukken op die wereldexpo die op 15 september officieel geopend werd! Het is geen echt spiegelbeeld geworden, wel de ene helft van een twee-eiige tweeling… Eerste schepen Jan Loones doopte hem al Ko-met-de-lange-nek.

Flor Kos is een reusachtige garnaalvisser te paard. Hij is 5 m hoog, 5,5 m lang, weegt 7 ton, en is bekleed met 19.000 plantjes. Zijn hoofd is geboetseerd naar beeld en gelijkenis van IJslandvaarder Ko Legein. Zijn "ingewanden" vormen een ingenieus irrigatiesysteem voor permanente bevloeiing. Flor Kos. Hij staat op het kruispunt bij het oud-gemeentehuis in Oostduinkerke-dorp.

In april 2005 was hij één van de blikvangers op de Gentse Floraliën. Daar veroverde hij de harten van honderdduizenden bezoekers. Ook de Chinezen brachten een bezoek aan de Gentse Floraliën en lieten er hun oog op Flor Kos vallen. Op woensdag 28 september 2005 was een kleine delegatie van het Shanghaï Landscaping Administration Bureau (zeg maar hun Groendienst met 10.000 personeelsleden…) zelfs in Koksijde en Oostduinkerke om er onze Groendienst en Flor Kos andermaal te bewonderen. Zoals al in april opperden ze toen andermaal het verlangen om Flor Kos een ereplaats te geven op hun International Mosaïcultures vanaf 15 september 2006.

In overleg met manager Jan Deman van de Gentse Floraliën en het gemeentebestuur van Koksijde werd in het voorjaar 2006 een akkoord bereikt. De Koksijdse Groendienst was bereid alle schetsen, tekeningen, plannen, foto's enz. van Flor Kos ter beschikking van de Chinezen te stellen die zelf een beplante Flor Kos zouden maken. Omdat er geen Chinese maar wel een Vlaamse kop op het paard zou paraderen, maakte werkleider Pierre Dalle wel een afgietsel van Flor Kos' hoofd. Een en ander werd omstreeks half mei 2006 door de zorgen van de Gentse Floraliën naar Shanghaï verzonden. Heel de operatie kost de gemeente géén euro.

De medewerkers van de Shanghai-groendienst hebben zich inmiddels naar best vermogen van hun taak gekweten. Op de Wereldtentoonstelling voor Mosaïculturen, in een nieuw park van 30 ha, is Ko-met-de-lange-nek thans nog tot 30 november één van de mooiste bezienswaardigheden!

Onze gemeentegenoot en BV Walter Capiau had het genoegen samen met public relationsdame Deng Xiao Wen de verschillende projecten te bezoeken enkele dagen voor de opening. Bij ontvangst door het organisatiecomité overhandigde hij een geschenk namens het gemeentebestuur van Koksijde. Hij had de gelegenheid enkele foto's te maken terwijl de laatste hand aan de projecten werd gelegd. "Ik stelde vast dat de belangstelling voor Flor Kos vrij groot was. Vele bezoekers vereeuwigden hem op de gevoelige plaat. Het gaf mij een zalig gevoel, zo ver van huis, plots geconfronteerd te worden met een stukje levende folklore uit eigen gemeente! Ik was er wel fier op", aldus Walter Capiau.

Het gemeentebestuur van Koksijde ontving recent ook volgende commentaar van Tijl De Zegher, Koksijdenaar die in Shanghai verblijft: "Hij is niet helemaal gelijk gebleven, maar ik vind toch dat hij (relatief) goed geslaagd is. Jan Deman vond dat hij beter was geslaagd dan de torens van Gent bv. Zaterdag zat ik trouwens samen met de delegatie uit Parijs en de plannen van de Eiffeltoren hadden de Chinezen helemaal niet gevolgd, dus al bij al vind ik dat ze goed hun best hebben gedaan voor onze KOS."

Voor het gemeentebestuur van Koksijde en al diegenen die bij het maken en beplanten van het paradepaard betrokken waren is de verschijning van een kopie van Flor Kos in Shanghai een grote eer. Want de Wereldtentoonstelling Mosaïculturen is een manifestatie die slechts om de drie jaar plaatsvindt. Er nemen 24 overzeese landen aan deel (uit België: Gent, Koksijde en Lochristi) en 32 steden en streken uit China zelf.

Dank aan Jan Huyghe voor het doorsturen van de info en foto's.

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • naam van de fotograaf of auteursrechthebbende van het beeldmateriaal
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.