Je was erbij > Overzicht

46e praalstoet - Koksijde - 17/09/2006

46ste praalstoet ter verheerlijking van de Vlaamse schilderkunst

De tweejaarlijkse bebloemde praalstoet ter verheerlijking van de Vlaamse schilderkunst trok op zondag 17 september 2006 vanaf 15 uur voor de 46ste maal door de straten van Koksijde. De stoet was één barokke ode aan zowel het ingekeerde als uitbundige Vlaamse volksleven, in verleden en heden vereeuwigd door meester-kunstschilders. De praalwagens waren bebloemd met wel 65.000 frisgeurende snijbloemen die tijdens de twee dagen en nachten voorafgaand aan de stoet, op de wagens worden aangebracht. De stoet vertrok om 15 uur in Koksijde-dorp (Kerkstraat).

Indeling van de stoet

Na een welkomstgroet vanwege de Koksijdse bloemenbadplaats van vissersdorp tot badplaats met het logo van de toeristische gemeente verwerkt in een bloementapijt, werden de hoogtepunten van de Vlaamse schilderkunst in vier delen uitgebeeld: allereerst de 20ste en 19de eeuw, daarna de 17de eeuw (de eeuw van Rubens), vervolgens de 16de eeuw, en de Vlaamse Primitieven uit de 15de en begin 16de eeuw.

Beelden: symbiose van het volksleven en kunstwerken.

De stoet vindt zijn inspiratie in vele facetten van de vroegere en huidige samenleving: er zijn uitingen van Bourgondische levenslust zoals de liefde, het bruisende leven van het gewone volk, van burgerij en adel, de kermis met muziek en dans; maar er zijn ook de momenten van vrome ingekeerdheid zoals de devotie, het verdriet om oorlog in de Nederlanden, de visionaire dromen, het ingetogen familieleven, de strijd om werk met een uitbeelding van een schilderij de werkstaking (1893) van Eugène Laermans.

De taferelen werden keer op keer uitgebeeld door figuren die zo uit de doeken van onze Vlaamse meesters komen gestapt: de slapende schranzers en feestvierende boeren van Peter Breugel, de schrikwekkende gedrochten van Hiëronymus Bosch, de Drie Koningen van Hans Memlinck, het gezin van Pieter Paul Rubens, de circusartiesten van Edgard Tijtgat, de schuchtere baadsters van Taf Wallet. Andere kunstschilders van wie meesterwerken worden uitgebeeld zijn Constant Permeke, Paul Delvaux, Frits Van Den Berghe, Henri Evenepoel, Antoon Van Dijck, Pieter Pourbus, Rogier Vander Weyden, Jan Van Eyck, Gerard David, James Ensor. Het lange feestlint werd bevolkt door een duizendtal figuranten. Ze maakten muziek, zongen en dansten, zwaaiden met vlaggen, speelden toneel, reden te paard, hoeden schapen, vermaakten de toeschouwers…

In een streven naar constante vernieuwing werd voor elke editie een wagen vervangen. Dit jaar was de nieuwe reus, de abt Idesbaldus Van der Gracht, derde abt van de cisterciënzerabdij ter Duinen en patroon van de vissers, voor de eerste maal mee tijdens de Praalstoet. De zalige Idesbaldus verleende ook zijn naam aan de badplaats St.-Idesbald.

Hieronder een reeks foto's:


Dank aan Alex Vandenberghe voor de foto's.

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • naam van de fotograaf of auteursrechthebbende van het beeldmateriaal
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.