Je was erbij > Overzicht

Wetenschapsprijzen voor Immaculata - Ieper - 27/09/2006

Tweede en derde prijs “Prijs Focus Aarde” voor leerlingen Techniek-wetenschappen van het Technisch Instituut Immaculata

Jarryd Devos en Tine Overbergh maakten als GIP (geïntegreerde proef) een windmolen met horizontale as en drie wieken. Jarryd wilde kost wat kost alle onderdelen zoals de generator en de wieken eigenhandig ontwerpen en in elkaar steken. Groene energie wilden ze opwekken en dit is hen ook gelukt! Bij een windsnelheid van minder dan één Beaufort levert de windmolen een spanning van een tiental volt.

Jonas Tiersen en Maarten Vandevelde waren geboeid door vulkanen . Zo bestudeerden ze de opbouw, het voorkomen en de werking van een vulkaan. In miniatuur slaagden ze erin een vulkaanuitbarsting na te bootsen. De samenstelling van lava werd onderzocht steunend op de kwalitatieve analyse van kationen. Ze kwamen tot het besluit dat de metaalionen ijzer, kobalt, nikkel en koper aanwezig waren in de lavastenen.

Beide GIP-werken namen deel aan de 4e editie van de Wedstrijd FOCUS AARDE en werden eind juni geselecteerd uit 21 inzendingen van Vlaanderen.

Op woensdag 6 september presenteerden de leerlingen hun project voor een jury professoren en vakspecialisten in het bedrijf Egemin in Zwijndrecht.

Op 27 september vond de plechtige proclamatie plaats in het prestigieuze Paleis der Academiën te Brussel. Na enkele toespraken van o.a. Burggraaf Dirk Frimout en het muzikale intermezzo van het jongerenkoor Eufonia begon de eigenlijke prijsuitreiking.

Jonas Tiersen en Maarten Vandevelde behaalden een 3de prijs en Jarryd Devos en Tine Overbergh kaapten een 2de prijs weg. Een puike prestatie voor twee deelnemende groepen uit dezelfde klas en Tine als enig meisje onder de dertig deelnemers!

Met dit initiatief is de stichting Dirk Frimout er alvast in geslaagd jonge mensen te belonen die zich inzetten voor de wetenschap en aandacht hebben voor de relatie mens-aarde. Hieronder vind je enkele foto’s van de prijsuitreiking in het Paleis der Academiën. Op de foto’s herken de winnende leerlingen, de begeleidende leerkracht Anny Lepla en organisator Dirk Frimout.

Dank aan Carlo De Winter voor de info en foto's - www.olvvantuine.be/immaculata

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • naam van de fotograaf of auteursrechthebbende van het beeldmateriaal
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.