Je was erbij > Overzicht

Pannerama - De Panne - 09&10/09/2006

Zaterdag 9 september

10u30 presentatie van de geplande werken aan de putten Markey

Na een inleiding van Schepen van Leefmilieu Marc Decoussemaeker en een uiteenzetting van de planning over dat gebied door Ir Jean-Louis Herrier, hoofd cel kustzonebeheer, was er een rondleiding met Marc Leten, beheerscosulent cel kustzonebeheer. De eerste stap van de graafwerken werd gezet door Ir Jean-Louis Herrier. De jeugddienst had een plan opgemaakt van hun toekomstige BMX parcours. Na de wandeling was er een werelddrankje (fair trade) aangeboden door het gemeentebestuur De Panne om nog wat na te keuvelen over de perikelen rond dat gebied. Na een gezellige babbel werd deze bijeenkomst afgesloten rond 13u30.

aanwezigen: 78

14u00: smokkelspelen

Zeevonk stelde zich voor aan de kinderen die voor de gelegenheid gratis konden meewerken aan de verschillende activiteiten. Met het bezoek van een echte douanier konden de verschillende leeftijdsgroepen zich inleven in de tijd van toen. De kledij maakte van hen reële blauwers en commiezen. Het werd een echt blauwersfestival.

Deelnemers: 100 kinderen

15u00 Beurzenblauwersfietstocht

De fietstocht was goed georganiseerd en werd door het 25 koppige publiek goed gesmaakt. De tocht ging van Garzebekeveld naar Cabour en langs het Cabourpad naar de grens. In Ghyvelde reden we tot de Lac des Herons. Vandaar ging het over weinig gebruikte paden naar de noordmoerstraat waar een
degustatie werd gedronken aan de grens, dan verder door de moeren naar de molens en zo terug naar de moeresteenweg. Knappe tocht zonder veel zadelpijn.

Deelnemers: 25 fietsers

19u30 Poëzienocturne

Aan de Mediatheek van Bray-Dunes stond een massa te wachten op de start van de uitstap. Eerst mochten we op de binnenkoer van de metiatheek om een glaasje te drinken en te luisteren naar enkele verzen en melodieën gespeeld door Ward De Brabandere op zijn klarinet. Vandaar vertrok de menigte door de duinen naar het strand. Op de zeedijk werden enkele verzen, begeleid door muziek, voorgelezen. Op het strand werden de wandelaars vergezeld door muziek van Jacques Brel (Le plat pays in het Nederlandse en het Frans). Romantisch om bij weg te dromen. Rond 22u00 waren we aan de camping Le Perroquet.De deelnemers waren zeer enthousiast en vroegen reeds naar een volgende datum. Na wat heen en weer betreffende de verloren gelegde sleutel van de busjes is iedereen toch veilig terug thuis geraakt.

Zondag 10 september 2006

9u30 milieufietsroute

Angeline Vanloo startte met 7 personen de milieufietsroute aan het VBNC De Nachtegaal. Door het Calmeynbos trok ze naar de Duinhoekstraat. Onderweg werd het gebruik van FSC-gelabeld hout getoond. Van de Duinhoekstraat ging de tocht verder naar de vleermuizenkelder, het insectenhotel, zonneboiler, composttoilet …..en zoveel meer. De groep vervolgde de dag op het aperitiefconcert.

deelnemers: 7 personen


10u30 Apéritiefconcert met een Blauwertje

Op de binnenkoer van het Groot Moerhof konden we luisteren naar de wilde verhalen van Rik Sohier en de muzikale begeleiding van het groepje De Domina's. Vier dwarsfluitspeelsters zorgden voor een leuke muzikale noot. Een picon, een ricard of een frisdrankje was zeker welkom om het innerlijke wat te verfrissen. De muziek en de verhalen verwarmden onze harten maar de zon zorgde voor ons kreeftenkleurtje. Na het concert was er gelegenheid om te eten in het Groot Moerhof, waarvan veel mensen gebruik maakten.

Deelnemers: 60


15u00 wandeling "op de Schreve tussen Water en Picon"

Start aan het domein Cabour.

Na een korte inleiding vertrok de grote groep door het natuurgebied Cabour naar de Franse grens 'De Maerestraat' beter bekend als 'Crokkes'. Aangekomen aan de vaart "Veurne - Duinkerke" kon men de vaart oversteken met een vlot. Jawel met een vlot en kabel. De scouts maakte van een 12tal tonnen, wat sjortouw en enkele platen een stevig vlot. Met de kabel, die gespannen werd over de vaart, konden de mensen zichzelf naar de overkant trekken. Zelfs kinderen in buggy en een hond maakten de oversteek. Een waar plezier om te zien hoe deze mensen zich terug 17 jaar waanden.

Door het grote aantal was er geen tijd meer over om nog tot aan de Mol te gaan maar kon de picon genuttigd worden in de Drie Vijvers. Van daaruit werden de chauffeurs met busjes terug naar hun auto gebracht.

Deelnemers: 85 personen waaronder een baby, en een hond.


14u30: Historische wandeling rond Adinkerke

Vol enthousiasme trokken de Adinkerkenaars door hun gemeente luisterend naar de verhalen omtrent het ontstaan en leven in die gemeente.
Deelnemers: 20 personen

De uitgeleende fietsen van de Provincie West-Vlaanderen werden slechts 3 maal uitgeleend. Waarschijnlijk lag de waarborg te hoog of was het op voorhand storten van die waarborg iets wat mensen niet vertrouwden. Volgend jaar een ander systeem gebruiken is de boodschap.

Dank aan Caroline Defraeye, gemeente De Panne voor het mooie verslag.

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • naam van de fotograaf of auteursrechthebbende van het beeldmateriaal
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.