Je was erbij > Overzicht

St.-Pieterswijk sloot Poëziezomer origineel af - De Panne - 01/09/2006

Vrijdagavond, 1 september 2006, sloot het bewonersplatform van de Sint-Pieterswijk haar Poëziezomer af met een Poëziezomernocturne boordevol jeugdsentiment. ‘t Werd een ware meevaller!

Vrijdagavond, even voor acht uur… De eerste geïnteresseerden komen aan op het domein van de heer en mevrouw Willy Berquin in de Veurnestraat. Tot grote opluchting van de organisatoren schijnt een aangenaam avondzonnetje op het kasteel “Sunny Croft”. Het belooft een heerlijke avond te worden onder de hoge bescherming van Sint-Pieter.

Hans Berquin, een zoon van de heer des huizes, is een krachtig redenaar. Met gloedvolle woorden en echte passie wekt hij voor ons het verleden van de buurt weer tot leven. Hans heeft er een handje van weg om mensen een hart vol trots onder de riem te steken! Twijfel er maar niet aan, in jullie wijk stond de wieg van De Panne! Hans pakte zelfs uit met een onweerlegbaar bewijsstuk: een kadasterplan, bijna zo oud als België, van de prille nederzetting, die in 1911 De Panne zou worden. Zijn oproep tot fierheid vonkte onmiddellijk over op alle toehoorders en de toon voor de hele Poëzienocturne was gezet. Heel wat harten stonden nu al lichtjes in brand en de avond moest nog beginnen. Het zou een interessante wandeling worden voor enthousiaste fijnproevers.

Gastheer, Will Vansteene, (drie seconden lang sprakeloos-verrast omdat Hans hem in zijn geestdrift nog vlug even tot voorzitter van het St.-Pieterscomité benoemde) verwelkomde zijn 100 gasten zichtbaar overgelukkig. Een activiteit organiseren waar zoveel mensen op af komen, dat doet deugd en geeft je moed om je te blijven inzetten.

Wills woorden waren nog niet koud, of daar vulden de heerlijke klanken van Wanthanees viool reeds het hele avondlijke kasteelpark met een feestelijke sfeer.

Deze goeie honderd toehoorders genoten zichtbaar met volle teugen.

Ingrid, Bart en Robert openen de avond romantisch onder de statige lindenboom in het park. Kon het nog idyllischer?

Vertederd keken wij met z’n allen naar het verliefde paartje …

Alle medewerkers van het platform van de St.-Pieterswijk hebben hard meegewerkt om deze avond te doen slagen. Neem nu Patrick Jonckheere.(rechts op deze foto) Deze duivel-doet-al nam ook heel wat hooi op de vork! Hij speelde het ondermeer klaar zoveel dichters in een beknopte, maar heldere inleiding aan de toehoorders voor te stellen. En dat was zeker geen sinecure! Gelukkig voor ons, gaat Patrick zelden een uitdaging uit de weg!

Twee meiden met klasse : Sara en Julie, nog zo jeugdig en al zo barstensvol talent! Hun gedichten zijn een streling voor het oor … telkens weer.

Samen met hun voorzitster Martine Linthout namen Lisa Devos, Georgette Van Bockstaele, Christine De Wolf, Hugo Devos, Robert Laplasse, Danny Desaever, Ingrid Hoste en Bart Devos van de toneelgilde Kink Kank Hoorn heel wat evocaties voor hun rekening. De toeschouwers spraken vol lof over hun prestaties.
Hier zien we hoe Georgette en Hugo vol heimwee terugdenken aan hun klaslokaal van vroeger. En dat precies op 1 september …

Sara Broucke (links) en Julie Dumon vragen of burgemeester Roger Dewijze er iets wil aan doen: een speeltuin, een stuk gazon, een parkje om in te stoeien, wat bomen en wat groen … Jullie mogen gerust zijn, Sara en Julie! Onder de toehoorders stonden ook grote mensen, die straks De Panne zullen besturen. Zij hebben jullie verzoek gehoord en zullen zich blijven inzetten voor alle jonge Pannenaartjes. Ja toch, Martine, Michèle, Ronny, Frans, Norbert, Roland, Ronny, … ?

Als zij konden toveren, zoals Herman van Veen, dan hielden alle mensen van elkaar. V.l.n.r. : Patrick Jonckheere, Martine Linthout, Claire Uyttenhove, Lisa Devos, Julie Dumon, Sara Broucke

Een poëzienocturne is ondenkbaar zonder Annie M.G.Schmidt. Christine Dewolf (in rode kleren) bracht ons “Uw kinderen”, een gedicht over vroeger, voor kinderen van nu …

Ja, je ziet het goed, dit is inderdaad “Mijnheer De Uil” die ons tot slot van deze onvergetelijke avond, naar Fabeltjesland bracht. Hij gelijkt sprekend op Danny Desaever. De kinderen hadden ondertussen grote honger gekregen van het luisteren. Hun ouders moesten al die sterke emoties eens goed doorspoelen. En de organisatoren? Die straalden nog dagenlang van geluk!

Info en foto's: De Panne Blogt.

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • naam van de fotograaf of auteursrechthebbende van het beeldmateriaal
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.