Je was erbij > Overzicht

Gidsbeurt Sint-Janskerk - Poperinge - 22/10/2006

ONDER LEIDING VAN GIDS JAN WEMAERE

De zoetgevooisde en ervaren gids bracht ons in een hoegenaamd niet-storende drop aan de voet van de toren. Hij gewapend met de deskundigheid van een aspirant-architect, wij met de regenscherm.

De calvarie met Onze Lieve Vrouw en Johannes (die andere Johannes: de evangelist) boden een beeld van wat er in de winterkapel hangt. Daar moesten we dan op wachten tot op het einde van de 'ommegang'.

Er was weer heel wat publiek op af gekomen. We parkeerden geregeld. Binnen in de kerk zittend buiten precies lang genoeg om weer zin te krijgen eens de benen te strekken. Maar zoals je ziet vervelend was het niet. De onderwijzer stamde als het ware uit de tijd van Conscience die zijn volk leerde lezen, als een tiptop onderwijzer vertelde de soaps uit de "gewijde geschiedenis". En we leerden heel veel bij.

We zagen het gebouw in de geschiedenis groeien. We hoorden hoe Romaans, Gotisch, Frans Vlaams, abdijbakstenen… groeiend structuur gaven aan een bouwwerk dat zonder detailplannen maar met een berg aan wijsheid werd opgetrokken. Ja, en met niet eens de technische mogelijkheden van nu. En.. met wijsheden waar men nu aan voorbijgaat: wateraders, enz..

De kerk is een droom aan kleur. De lage bouw, de geringe oppervlakte aan klaar glas maken er een devotie ruimte van. Het mirakel ondersteunt die hyperdevotionele inslag.

De ommegang duurde voor de aanwezigen 2u30. Maar geen één die naar zijn uurwerk keek. Het boeide. Wat hadden die mensen aan beeldcultuur. De video – in kleur – stond niet stil.
Ook niet onder de goddelijke diensten. Terwijl de wierook – tegen de aroma van de rijke in-de-muur-begraven-parochianen ten hemel steeg en de heiligen in het koor allerlei muziekinstrumenten hanteerden droomde de gelovigen weg in hemelse sferen "God lovende met de engelen in de hemel". Ze zagen bv. de processie.

Of de kroning van Onze Lieve Vrouw in 1909.

Of ze konden langs de vrouwenkant de heilsgeschiedenis doorlopen en denken op Esther die de dolk hanteerde of de Makkabese vrouw die ook in de toptien stond van de sterke vrouwen..

Aan de mannenkant hadden ze er evenzoveel typologiën van de Heer. Van Abel naar de graatmagere Job, van Izaak naar Jozua, van David met de Lier naar Samson, die de leuwenkaak opentrok… We zijn er zeker de mensen van die tijd zouden in de quiz op tv zeker gekozen hebben voor de bijbel. In de kerk daar was wat te leren. En wij hebben van gids Jan (hij was in zijn domein Jan/Jan Baptist…)- 't kon niet op – ontzettend bijgeleerd. Soms moet je op je stappen eens terugkeren bv. om naar de zon te gaan kijken en zo te herkennen waarover het verhaal weer ging.

We zouden in geen Poperings cultuuroord zijn als er geen spoor van Poperingse kunstenaars zou te zien zijn Costenobel, Emmanuel Wallyn.. maar ook de Gheus met zijn visie op het doopsel van de Heer door Jan Baptist.

Als afsluiter geven we nog een proevertje naar de volgende gidsbeurt in de Onze Lieve Vrouwekerk volgende zondag met dit detail uit de communiebank van St.-Jan. Onze eerlijke gids gaf ruiterlijk toe dat de beste wijn behouden was voor de laatste 'gang'. Het koor van de Onze Lieve Vrouwe kerk met de instrumenten uit de hemelse en apocalyptische context overtreft het snijwerk van het koor van de St.-Janskerk. Het snijwerk van de communiebank in St.-Jan is een voorsmaakje: Hier de ark van het verbond. Allemaal symboliek die met de eucharistie te maken heeft. Hoe zo? Via de aanwezigheid van Jahwe tussen de vleugels van de cherubijnen op de ark.

Dank aan Henri Vandenberghe voor de info en foto's.

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • naam van de fotograaf of auteursrechthebbende van het beeldmateriaal
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.