Je was erbij > Overzicht

Pottenbakkerij Dupont - Pottenbak Adriaen - Poperinge - 06/10/2006

Voor wie de voorbereidingen van de expositie ter sluiks binnensloop was het pottenmarkt in de gasthuiskapel. De gebroeders Adriaen hebben het grootste deel van hun verzameling de kapel binnengesmokkeld.

De hemelsblauwe mat brengt wat 'hemel' in dit totaal omgetoverd tempelcomplex. Ze hebben geen moeite gespaard. De accommodatie ondersteunt suggestief en creatief hun uniek aanbod. Als je een tijdje in de tentoonstellingsruimte vertoeft waan je je in het atelier van de pottebakker. Weliswaar voor de gelegenheid net opgezet. Vitrinekasten met de meest uiteenlopende producten: nokken, schouwen, pijpen, ….Ja, pijpen in een rookvrij lokaal. Een surrealistisch geheel

Ook de 'rode tisten' gloeit als het ware nog 'ovenrood'.
Het is allemaal zo direct van de draaitafel.

Van draaien gesproken. Vooraan in de 'altaarzone' draait de arbeider een ronde nokpan. Zo heb je een idee van de technische aanpak van onze voorvaderen. De waterleiding zorgde voor gepaste vochtbedeling.. en de transpiratie van de arbeider evenaarde wellicht het debiet van de waterval die nodig was om de pannen vloeiend rond te krijgen….

Toch een mooie vloer in dat atelier…
Foei! Als je de tentoonstelling bezoekt let dan eens op de educatieve waarde van het aanbod in plaats van die details. De bakken (ze zijn er allemaal de nieuwe tafels en de glazen bakken van de stedelijke uitleendienst) tonen bergen interessante producten… De mooie tegels in de kasten verklappen je dat het niet louter pottenbakkerij was bij Dupont. In de tentoonstelling staan bloempotten, kruiken en schalen…. Er is heel wat te zien. Ook het kruis is er. De biechtstoel is achter de spierwitte panelen is weggezuiverd… een kruisje erover (aan de overzijde).

Ordinaire ambachtelijke cultuur uit vervlogen tijden. Neen, hoor! We waren erbij toen een Adri'aentje' fier zijn handgemaakt exemplaar met een leeuwtje toonde. Als je het ons vraagt. Dat is Tentoonstelling met een hoofdletter. Daar zullen ze in de erfgoedwereld ook wel weer een naam voor hebben. Real-experience expo… transculturele retro dinges…. Cross teletijd explosie….

Al even fier zit een 'gebakken' pottebakker aan de tafel. Het studentikoze brilletje geeft de toeschouwer het idee dat het wellicht een anachronistische verwijzing is naar de middeleeuwse gezel die bij de meester zijn stiel aan het leren is… We zouden willen wedden zo'n brille-knaap .. dat is geen Adriaentje.


Die tentoonstelling mag je niet missen. Nog de hele week heb je de tijd. Het loont de moeite. Keurig, verzorgd, … in een entourage met glazen doorkijk. Het geheel is transparant. Verheffend.

Je wordt opgetild boven de gebruikelijke onverschilligheid. Je kunt niet blijven onbewust voorbijgaan aan de overweldigende schat die hier wordt getoond. Graag wilden we uitnodigen tot de confrontatie. We zouden willen dat je opgetild wordt boven de goedkope nepcultuur van de argeloos kitscherig kruik als vergeten opgravingsspul. Als 't moet nodigen we Harry Potter uit om je te doen ontwaken uit de kaboutercultuur

Wie weet vind je de ladder die je naar die hemel leidt.


Dank aan Henri Vandenberghe voor de info en foto's.

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • naam van de fotograaf of auteursrechthebbende van het beeldmateriaal
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.