Je was erbij > Overzicht

Belgen kampen medailles weg op wereldkampioenschap strandzeilen - Koksijde - 04/10/2006

Vorige week vond het wereldkampioenschap strandzeilen plaats op het immense strand van Le Touquet, Paris Plage. 157 deelnemers van zestien verschillende nationaliteiten lieten het beste van zichzelf zien. De Belgen lieten zich wederom niet onbetuigd. In klasse 2 verlengde de heersende wereldkampioen, Koksijdenaar Johan Sobry, zijn titel. Egon Plovier werd tweede in de klasse 3. In het landenklassement haalden de Belgen een gouden medaille voor klasse 2, en de piloten van klasse 3 en klasse standart kaapten de zilveren medaille weg. Bovendien werd Koksijdenaar Matthia Saubain bekroond tot "beste Junior".

De top 5 van klasse 2 werd gedomineerd door de Belgen. De Koksijdenaar Johan Sobry werd in 2004 voor de eerste maal wereldkampioen en wist dit jaar zijn titel voor nog eens twee jaar te verlengen. Bernard Morel was de enige Fransman die een plaatsje binnen de top 5 wist te versieren, vóór Henri Demuysere die derde werd en Peter Allemeersch. Alexander Maere, eveneens afkomstig uit Koksijde en de jongste piloot van zijn klasse, werd vijfde. Een heel knappe prestatie daar dit de eerste keer was dat de piloot deelnam aan een internationaal kampioenschap. In het landenklassement van klasse 2 kaapte België dan ook de gouden medaille weg, voor Frankrijk, Duitsland, de Verenigde Staten van Amerika en Zwitserland.

Klasse 3, de formule 1 van het zeilwagenrijden, wordt traditioneel bepaald door de Franse piloten. Toch kon Egon Plovier als tweede het kampioenschap eindigen. Erwin Lemmens en Benny Dezeure, respectievelijk tiende en elfde in het totaalklassement, werden eervol tweede en derde Belg. In het landenklassement van klasse 3 werden de Belgen knap tweede, na gastland Frankrijk en vóór Duitsland, Groot-Britannië, Zweden, Denemarken, Duitsland en Canada.

In de klasse Standart eindigde de eerste Belg, Yann Demuysere, op de zesde plaats, gevolgd door Thierry Kaisin, 7e , en Matthia Saubain als 13e in de ranking. Deze zestienjarige uit Koksijde nam vorig jaar reeds deel aan de Europese kampioenschappen. Bovendien werd Matthia dit jaar door de Fransen met de titel 'beste Junior' beloond, een hele eer voor een Belgische piloot in Frankrijk!

Ook in de klasse Standart won Frankrijk de gouden medaille en werd het zilver voor België. Groot-Britannië werd derde, gevolgd door Argentinië, Ierland, Denemarken, de Verenigde Staten van Amerika, Brazilië, Nederland en Marokko.

Podium Klasse 2: Johan Sobry, Peter Allemeesch en Henri Demuysere.

Podium Klasse 3: Erwin Lemmens, Egon Plovier en Benny Dezeure.

Junior Matthia Saubain in volle actie.


Dank aan de gemeente Koksijde voor de info en foto's.

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • naam van de fotograaf of auteursrechthebbende van het beeldmateriaal
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.