Je was erbij > Overzicht

Mini-onderneming van het KTA - KA Diksmuide in de kijker op de persconferentie te Ieper - 11/10/2006

Als enige mini-onderneming van alle Diksmuidse scholen stelden de leerlingen van het 6e jaar slagerij en economie KTA - KA Diksmuide hun bedrijfje 'Dolce Pizza' voor tijdens een druk bijgewoonde persconferentie. Het gebeuren vond plaats in het imposante stadhuis van Ieper. De enthousiaste en gedreven gedelegeerd bestuurder, Sam Vandekerckhove van de slagerij-traiteursafdeling, overtuigde in zijn prachtige speech het publiek en de pers van hun goede opstart en voornemens. Het productconcept en de taakverdeling werden toegelicht, keuze van leveranciers en naamkeuze werden uit de doeken gedaan.

Na een heel creatieve en arbeidsintensieve brainstormsessies werd ook het nieuwe project de "Eco-cool-mobiel" inzake HACCP en bewaring voorgesteld aan het grote publiek. De mini-ondememers kregen enkele moeilijke vragen voorgeschoteld door de panelleden uit de politieke- en bedrijfswereld, waar heel professioneel op geantwoord werd. Alle fraai uitgedoste mini-ondernemers van 'Dolce Pizza' kregen een warm en daververend applaus van de nokvolle zaal.

Kortom, onze jonge ondernemers zijn er klaar voor, West-Vlaanderen bruist opnieuw van jong maar vooral ondernemend talent. Mini-onderneming is een project van Vlaamse Jonge Ondernemingen in samenwerking met Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen. De jongeren van vandaag zijn de bedrijfsleiders van morgen. Vanuit deze optiek stoomt Vlaamse Jonge Ondernemingen vzw (Vlajo) jaarlijks duizenden jongeren klaar voor het ondernemerschap. De maatschappij van vandaag stelt steeds hogere eisen. Van werknemers en werkgevers wordt steeds meer verwacht: iedereen moet zelfstandig, creatief en communicatief vaardig zijn. Schooldirecties en leerkrachten proberen jongeren in de meest optimale omstandigheden naar de arbeidsmarkt te gidsen. Op zoek naar dat tikkeltje meer vinden scholen steeds vaker de weg naar de "mini-ondernemingen". In een mini-onderneming leren deze jongeren het bedrijfsleven kennen in al haar aspecten én ontwikkelen zij heel wat persoonlijke vaardigheden zoals zin voor verantwoordelijkheid, creativiteit en initiatief.

Een mini-onderneming is een zo realistisch mogelijke weergave van het echte bedrijfsleven, op kleinere schaal. De jonge ondernemers plaatsen aandelen, produceren, berekenen een kost- en verkoopprijs, voeren een boekhouding, werken reclamecampagnes uit, stellen jaarrekeningen op, houden aandeelhoudersvergaderingen,… Een afgevaardigd bestuurder heeft de leiding over een team van directeurs, arbeiders en bedienden. De nadruk ligt op doen: eerst denken en dan effectief doen !

84 Mini-ondernemingen in West-Vlaanderen

 • Noord-West-Vlaanderen: 34 mini's: Blankenberge (1), Brugge (24), Oostende (5), Torhout (4)
 • Zuid-West-Vlaanderen: 39 mini's: Ardooie (2), Avelgem (1), Harelbeke (1), Heule (2), Hooglede-Gits (1), Izegem (2), Kortrijk (12), Kuurne (2), Menen (6), Roeselare (5), Tielt (3), Waregem (2)
 • Westhoek: 11 mini's: Ieper (2), Poperinge (1), Wervik (1), Diksmuide (1) KTA - KA Diksmuide met hun bedrijfje 'Dolce Pizza', Veurne (3), De Panne (2), Koekelare (1)

Redactie en foto's: Bertrand Vande Ginste

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • naam van de fotograaf of auteursrechthebbende van het beeldmateriaal
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.