Je was erbij > Overzicht

Letsers bijeen - Poperinge - 19/11/2006

Kletsers, metsers, … weet je niet wat ik bedoel?
Op 19 november 2006 waren de letsers van de Westhoek op tocht door Poperinge. De vereniging is letterlijk een groepsdynamisch project om het netwerk van relaties te ondersteunen. Hun adagium "êj' jê kartje tied?" Ze hadden meer dan een kwartje tijd vandaag.

Dat waren de starters. Ze kozen om te beginnen de kant van 'Oud Vlaanderen' en keken vol bewondering naar 'het belfort'. Les 1: Poperinge is historisch een kwetsbare 'stad'. Wie vroeg daar weer of Poperinge een stad was? Kwestbaar, zonder vesting, en toch….

Een "kei". Een kei is "niet te vlaân". Een "kei" daar kan geen schil van af. Een stad met een verleden van wol en hop, van abten en proosten, maar ook van ruimtevaarders en geuzen… Een ontzettend rijk verleden.

Ja, letsers, zijn geen 'kletsers'. Ze zijn actief, interactief, kom jij bij mij hout zagen dan kom ik je zolder een beurt geven, ga jij voor mij de PC even 'schonen' dan kom ik je teksten Frans doornemen… dat is letsen, daarvoor hebben ze voor elkaar een "kartje tied". Hier staan ze voor de woning van schrijver pastoor Opdedrinck. Ja, af en toe willen ze wel ook eens hun kultuur een beetje opkrikken.

Vandaag was het Marc Dequeker die "de soep" (niet de lakens) uitdeelde. De kok van dienst had "gourchette-soep" gemaakt. Hij had echt op alles gedacht. De serviettes bewezen dat de meerderheid van onze letsers de ontvoogding van de vrouw onderschrijven. Al was het Lucienne die erop gedacht had snoep uit te delen. Roken was er zoals je ziet niet bij…

Het namiddagprogramma bracht een keuze tussen het Talbotmuseum en het religieuze erfgoed. Hier staat de aangevulde groep de beelden van het jubé van de Onze Lieve Vrouwekerk te bewonderen… Onze kerken van Poperinge staan vol van subliem houtsnijwerk, en een keur aan schilderijen. Vooral de preekstoel van Sint Bertinus en het houtsnijwerk van het koor van Onze Lieve Vrouw kerk trof ieders verbazing.

Wat het bezoek aan Onzen Heertje betreft was er een zin die de uitbaters al zo vaak hoorden en die heel typisch doorkwam. "Waar zetten jullie wat je nu nog bijkrijgt?". De overvloed aan nu al strikt geselecteerd materiaal komt er spijtig maar half tot zijn recht. De mensen van de vzw. werken op de akker van 'Onzen Heere'. Een ding hopen ze dat ze de oogst niet zullen moeten 'delocaliseren'.

Opsluit aan de overkant. Alsof ze politiek neutraal wilden zijn kozen ze die andere café voor hun opsluit. Al hebben de letsers van de westhoek geen belang in de Poperingse politiek ze hadden blijkbaar voldoening in alle info: Een academisch publiek die gelegenheidstoeristen! De onderwerpen en de vragen gingen van klein naar groot al over de Da Vinci code, het feminisme, de geuzen, de geschiedenis…. Tijd om wat door te spoelen...

Dank aan Henri Vandenberghe voor de info en foto's.

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • naam van de fotograaf of auteursrechthebbende van het beeldmateriaal
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.