Je was erbij > Overzicht

Duivensport onlosmakelijk verbonden met het Houtland en de Westhoek - Bovekerke - 05/11/2006

Veel toppers in onze regio

Op de West-Vlaamse dag van Koninklijke Belgische Duivenliefhebbersbond in de Vossenberg werden afgelopen zondagnamiddag 5 november de provinciale
kampioenen gehuldigd. Dit alles werd in een prachtige presentatie gegoten met Ro Burms en animatie met Christoff en Lindsay. De Bovekerkse duivenpieten Ivan Delrue en zijn zoon Gunnar van de wijk Moscou werden er gehuldigd omwille van hun provinciale titel die ze behaalden in de West-Vlaamse afdeling, categorie Fond (Oude Duiven). In deze categorie behaalde Etienne Simoens uit Handzame een 3de plaats en Gerard Kindt uit Ichtegem een 4de plaats.

Er was veel volk op de provinciale duivendag in de Vossenberg in Hooglede. Voor het feestbanket schoven enorm veel mensen aan. Gunnar Delrue:„Om in aanmerking te komen voor de provinciale titel, moet je 1 duif hebben die driemaal top vliegt op de fond. De fond betreft afstanden tussen de 550 en 750 kilometer. Onze duif met de pittige naam „Le lion d’or de Moscou” heeft deze titel behaald. Deze duif heeft drie keren in de top gevlogen op de fond. Deze duif is reeds twee jaar oud en in de fleur van zijn leven. Het is de zoon van onze olympiade die wij in 1994 hebben behaald. Met deze duif hebben wij verder gekweekt en uiteindelijk blijken we een superras te hebben samen gesteld. Wij kweken al meer dan 20 jaar om van onze duiven topduiven te maken.” De familie Delrue heeft momenteel een 150-tal duiven die bestemd zijn voor competitie. Tevens kon Ivan en Gunnar Delrue ook de eerste Nationale duif van Paul Verbeke op de kop tikken. Die gaf hen alvast heel wat goede raad. Paul Verbeke:„Er zijn immers drie basisprincipes om goed presterende duiven te krijgen. Eerst en vooral dien je goede duiven bij elkaar te steken. Zo vergroot je de kans op een goede uitkomst. Ten tweede moet je de duiven zeer goed verzorgen en beschermen tegen de kopziekte & trichomonos. Dit zijn ziektes die veel voorkomen bij duiven. Daarnaast moet je ook je duiven durven testen.” De zoon van Ivan met name Machiel Delrue mocht als één van de eersten aanschuiven bij de kindergrime van Els De Ceuninck. In wat hij geschilderd wil worden? „Eh. In duivenliefhebber,” zegt hij.

Resultaten voor onze streek

Naast prijzen voor Ivan Delrue werden er nog tal van ereprijzen uitgereikt. Erprijzen bekervlug Limoges voor Roger en Marc Denolf uit Kortemark, Maurits Vanthournout uit Torhout. Tevens ook voor de nationale wedstrijd hebben we Georges Bolle uit Kortemark die Albi won op 01/07/2006. Voor Bourges 2006 was er een prijs van de stad Torhout voor Stanislas Hollevoet uit de Bruggestraat. Tevens won Roger Schollier uit de Koekelaarse Zuidstraat een prijs van het arrondissement Diksmuide. Van het comité West-Vlaanderen waren er tevens ereprijzen voor Bourges voor de ereprijs eerste gemeente Kortemark met name E.
Deweerdt uit de Lichterveldestraat en ereprijs eerste gemeente Ichtegem was bestemd voor Gerard Kindt woonachtig langs de Torhoutsebaan. Voor de
zware fond oude duiven was er nog een derde plaats weggelegd voor Frans Denoo uit Zedelgem. Definitieve uitslag, provinciale kampioenschappen snelheid jongen 1. Daniel Joseph uit Ichtegem 2.Bernard Corteel uit Koksijde 3. Gabriel Vanthorre uit Torhout 4. Gabriel Vercruysse uit Lichtervelde. Voor wat de voorlopige uitslag betreft van de halve fond jongen is deze momenteel in handen van Paul Haesaert uit Torhout. Ook de definitieve uitslag voor de provinciale kampioenschappen 2006 is bekend. Daniël Depoorter uit Koekelare behaalde er een 4de plaats. Niet slecht allemaal. Voor de titel zware halve fond en fond jaarlingen wist Remi, Dirk en Dieter Schreel uit Zedelgem een tweede plaats te behalen. Tussen de uitreiking van de prijzen in, was er om 16u00 de start van de
verkoping van de duiven. Omstreeks 19u00 werd het begin gemaakt voor de uitreiking van de laatste prijzen. (Andy Vermaut)

Ivan Delrue werd opnieuw gehuldigd voor de topprestaties van zijn duiven. Naast Ivan behaalden nog tal van anderen uit onze streek ereplaatsen op de provinciale duivendag.

Info en foto's: Andy Vermaut

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.