Je was erbij > Overzicht

Opening administratief centrum - Diksmuide - 25/11/2006

Het wordt stilaan een slechte gewoonte om gebouwen vroegtijdig officieel te openen. Nadat in september in Koksijde het nieuwe gemeentehuis reeds vroegtijdig werd ingehuldigd (opening voor de verkiezingen), was het op zaterdag 25 november de beurt aan het nieuwe administratieve centrum te Diksmuide. 'Nieuw' was in dit geval niet op zijn plaats want de bouwerken zullen nog meerdere maanden duren. Men verwacht ten vroegste in februari 2007 het gebouw te betrekken. Maar op 1 januari 2007 komt er een andere coalitie en burgemeester in Diksmuide. Was dit de voornaamste reden voor de wel heel vroege opening?

De hal van het doorgangsgebouw te Diksmuide waar de toespraken werden gehouden.

Vlaams minister Marino Keulen in gesprek met burgemeester Geert Debaillie.

Mogen we ook op de foto?

Chris Vandewalle, de ceremoniemeester van dienst.

Een volle zaal.

Burgemeester Geert Debaillie: "De ceremoniële functies, de wetgevende diensten en de dienst voor toerisme zullen vanaf nu gestuurd worden vanuit het historische stadhuis op de grote markt, terwijl de meer publieke, 'bedrijvige' en toegankelijke diensten verhuizen naar een nieuw flexibel gebouw, dat extra ruimte, openheid en transparantie biedt."

Vlaams minister Marino Keulen: 'Ik heb welgeteld 241 km gereden vanaf mijn woonplaats Lanaken tot in Diksmuide. Maar ik heb mij voorgenomen om tegen het eind van de legislatuur in 2009 alle 308 gemeenten in Vlaanderen te bezoeken. Vandaag ben ik blij dat ik Diksmuide ben."

Hij vervolgde: "Als ik met gemeenten praat, dan zeggen ze mij steeds twee zaken: laat ons ons eigen ding doen en geef ons voldoende middelen. Ik kan hier twee maal positief op antwoorden. Vanuit Vlaanderen is er nooit meer geld naar de gemeenten gegaan dan vandaag".

West-Vlaams gouverneur Paul Breyne was de volgende spreker: "Deze soort investeringen zijn geen luxe maar een noodzaak. De gemeente is het eerste beleidsniveau en staat het dichtst bij de burger. De gemeentelijke infrastructuur is een belangrijk element om de de burgernabijheid, de transparantie en de doelmatigheid van het gemeentelijk beleid te bewerkstelligen. Daarnaast is de administratieve infrastructuur het gelaat van de gemeente. De interactie tussen de burger en de gemeente moet efficiënt georganiseerd worden. Tenslotte moet de gemeente zorgen voor het welzijn van zijn werknemers. Ergonomie, kleur, licht en ruimte zorgen voor een goed gemotiveerd personeel".

Guide Hoste directeur van de bedrijvencentra en doorgangsgebouwen regio Westhoek was de laatste spreker: "Wij bieden in totaal 7.600 m² bedrijfsruimte aan aan jonge starters en nieuwe bedrijven in onze gebouwen te Veurne, Ieper, Diksmuide en Poperinge. We bieden aan starters secretariaatsondersteuning, flexibele huurformules, het netwerk van onze aandeelhouders, onthaal en vergaderfaciliteiten, ... Ondernemen is een grote meerwaarde voor de samenleving."

Daarna werd opgestapt naar het 'nieuwe' gebouw voor de onthulling van het gedenkbord.

De gedenkplaat werd onthuld.

Toekomstig burgemeester Lies Laridon is een aandachtig toeschouwer.

Luc Famaey, hoofd van de technische dienst, geeft toelichting bij het nieuwe gebouw. De stad Diksmuide telt ongeveer 180 personeelsleden en de investering in het gebouw bedraagt 2,5 miljoen EUR.

Zoals je kunt zien is er nog heel veel werk te doen in het gebouw.

De voorgevel.

Daarna was het tijd voor de receptie.

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.