Je was erbij > Overzicht

Nieuwe vogelkijkhutten in De Blankaart - Woumen - 15/05/2006

Mysterieuze muur geeft geheimen prijs …

Jarenlang hebben duizenden mensen zich afgevraagd wat er zich achter de betonnen muur van het spaarbekken van het Waterproductiecentrum De Blankaart in Woumen bevond. Een ringgracht rond het terrein van de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening hield nieuwsgierigen buiten. Sinds de aanleg van het spaarbekken in de jaren '70 oefende het een enorme aantrekkingskracht uit op grote aantallen watervogels, vooral in de winter. Naast de duizenden meeuwen en eenden worden er ook regelmatig heel speciale vogelsoorten waargenomen. Dat is natuurlijk spek voor de bek van de vogelkijkers, die in steeds grotere getale naar de IJzervallei afzakken.

Vanaf vandaag kan iedereen op elk moment een kijkje nemen om te zien wat zich achter de muur bevindt. De kijkhut staat ingeplant op de hoek van het spaarbekken die zich het dichtst bij Merkem bevindt. Daar heb je immers de hele dag een goede belichting en is er plaats zat om zonder gevaar eventjes met de fiets te stoppen. Liefhebbers van kijkhutten en het observeren van vogels kunnen trouwens ook terecht aan de andere kant van het spaarbekken. Daar werd vorig jaar door de afdeling Natuur (het huidige Agentschap voor Natuur en Bos) een oude aanzitput uitgegraven om het natuurlijk rietmoeras te herstellen. Om iedereen van het natuurherstel te laten genieten, werd er een kijkwand geplaatst. Deze prachtige kijkwand biedt de mogelijkheid om de talrijke vogels die de plas al ontdekt hebben van heel dicht te bewonderen.

De kijkhut en kijkwand werden geplaatst door het Agentschap voor Natuur en Bos met steun van de Europese Gemeenschap via het Interreg IIIB-project FRaME. In dit project wordt gestreefd naar een optimale afstemming tussen de verschillende vormen van landgebruik in de overstromingsgebieden van de IJzer- en Handzamevallei (natuur, recreatie, overstromingsbuffer, landbouwbeheer, …).

Dank aan Floris Verhaeghe, Project Consulent FRaME, Vlaamse Landmaatschappij & Agentschap voor Natuur en Bos, Buitendienst West-Vlaanderen, voor de info en foto's.

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • naam van de fotograaf of auteursrechthebbende van het beeldmateriaal
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.