Je was erbij > Overzicht

Opening bibliotheek - Poperinge - 21/05/2006

Op zondag 21 mei 2006 werd in Poperinge de nieuwe bibliotheek en het stadsarchief De Letterbeek officieel geopend. Het academisch gedeelte vond plaats in de gotische zaal van het Poperingse stadhuis. Iedereen was mooi op tijd behalve één iemand. Dus eerst nog wat muzikale noten.

Daar is de laatkomer op krukken: minister-president Yves Leterme.

Burgemeester Christof Dejaegher nam als eerste het woord: "Oef, het is eindelijk zover. De laatste weken kenden we heel wat stress. De plannen voor een nieuwe bib kregen vorm in het masterplan voor de culturele infrastructuur. Er werd beslist de bibliotheek en het stadsarchief weg te halen uit het Sint-Michielscomplex. Dat was een goede beslissing want een nieuwe en moderne huisvesting was nodig. In mei 2001 werd het bestek om het ontwerpburo aan te stellen goedgekeurd. Met de nieuwe brug hebben we een nieuwe ingang kunnen realiseren."

Hij vervolgde: "De Letterbeek staat garant voor een mooie toekomst. Het is een gedurfde architectuur geworden, maar als stadsbestuur mogen we dat nu en dan aandurven. Het gebouw kostte aan bakstenen 2,16 miljoen EUR. Ook het stadsarchief heeft een nieuwe thuis. De ontsluiting van het archief van Het Wekelijks Nieuws kan nu ook gebeuren. De bibliotheek van Poperinge-Vleteren heeft een doelpubliek van 23.262 inwoners waarvan er 4.527 lid zijn van de bib, goed voor 164.000 uitleningen. De komende jaren moeten we hard werken aan de inhoud. Ik dank tenslotte allen die meegewerkt hebben aan deze realisatie."

Er werd niet alleen muziek gespeeld, maar ook een aantal ontspannende oefeningen gedaan. Het trekken aan de oorlel werkt ontspannend.

Het publiek doet graag mee.

Een volle zaal.

De volgende spreker was André Vandewalle, voorzitter van het WAP, de West-Vlaamse Archieven: "De laatste jaren kennen we een sterke stijging van het aantal archivarissen en dit vooral in West-Vlaanderen. De provincie speelde en speelt hierin een belangrijke rol. Poperinge heeft een vrij volledig archief na de oorlogen van de 16e en 17e eeuw. De stad heeft reeds sinds 1928 officieel een archivaris. Willy Tillie is de huidige archivaris."

"Een geschikt archief is niet voldoende. Een goede werking van de archiefdienst is noodzakelijk. De ontsluiting van het archief is een zeer arbeidsintensieve opdracht. De hedendaagse archivaris is een beheerder en provider van informatie ten dienste van een steeds groeiend en meer veeleisend publiek. De werking van de vriendenkring van het archief is een belangrijke troef voor Poperinge", aldus de voorzitter.

Prof. dr. Guido De Brabander, voorzitter van het Vlaams Centrum voor Openbare Bibliotheken, was de volgende spreker: "Als we de resultaten van het Vlaams gebruikersonderzoek analyseren, dan zien we dat de bibliotheek van Poperinge goed scoort. 2/3 van de gebruikers zijn vrouwen tegenover 1/3 mannen. De groep 30-44 jaar en de hoger geschoolden zijn zeer sterk vertegenwoordigd. De Poperingse lezer is vooral een fictielezer en romanticus. Poperinge is een stad van rappe jongens en snelle meisjes want gemiddeld duurt een bezoek aan de bib slechts 15 minuten. De lezer laat zich graag adviseren door het personeel van de bib dat gewaardeerd wordt voor zijn beschikbaarheid, bekwaamheid, vriendelijkheid en kwaliteit."

Yves Leterme was de laatste spreker: "Een bib is vandaag veel meer dan een zaal vol rekken. Het multimediale in al zijn vormen wordt steeds belangrijker. De bibbezoeker wordt steeds diverser. In West-Vlaanderen zijn er 330.000 geregelde bezoekers van de bib. We moeten aandacht hebben voor een grotere toegankelijkheid voor alle groepen van de bevolking. Hierbij moet het bibbeleid zich richten op verbreding en vernieuwing en is het belangrijk samenwerkingsverbanden aan te gaan. De snelle digitalisering en de nood aan informatie op maat zijn ontwikkelingen waarvoor we bijzondere aandacht moeten hebben".

Dan ging het voet door het stadspark naar de nieuwe bib.

Het fraaie nieuwe gebouw.

Het doorknippen van het lint.

Onthulling van een gevisualiseerd gedicht van Gwy Mandelinck.

De toegang.

En enkele beelden van het nieuwe gebouw.

De balie.

Van links naar rechts: Willy Tillie, Gwy Mandelinck, Koen Parmentier en Christof Dejaegher.

De glazen worden gevuld.

Er is ook een vergaderzaal.

Enkele beelden van het archief

waar Willy Tillie zijn collega's meer informatie geeft.


Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • naam van de fotograaf of auteursrechthebbende van het beeldmateriaal
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.