Je was erbij > Overzicht

39ste mini-lentefeest in teken van verdraagzaamheid naar andersdenken - Koekelare - 25/05/2006

Gebruik het lichtje in je hoofd

Uitgerekend op Hemelvaartsdag greep in Koekelare het 39ste mini-lentefeest voor de vrijzinnige jeugd van Gistel, Oudenburg, Koekelare, Diksmuide, Lichtervelde, Ruddervoorde en Torhout plaats in zaal Viva. Dit alles werd georganiseerd door de oudervereniging voor de moraal met de Koekelaarse voorzitter André Laveyne, leerkracht aan het HPI in Brugge.

De oudervereniging voor de Moraal bestaat uit leerkrachten van de basisscholen uit het gemeenschaps –en gemeentelijk onderwijs. Dit jaar waren er 19 feestelingen. Kaatje Allaert vertelt:„Door het mini-lentefeest worden jongeren meer bewust. Ze leren verdraagzaam zijn, maar leren ook luisteren. Ze leren ook al een beetje hun opinie formuleren,” waarop Patricia Brat van de Eernegemse gemeenteschool stelt:„Op het mini-lentefeest komen de kinderen eigenlijk tot het besef dat ze een beetje groot worden. Ze leren zelfstandig denken, maar wagen ook de stap naar een grotere school. Vanaf dat moment moeten ze leren zelf hun lichtje in hun hoofd te gebruiken. De verdraagzaamheid naar andersdenkenden wordt gestimuleerd. Hiervoor zijn er tal van themaverhalen die als lesmateriaal worden gebruikt. De kinderen leren er ook mee hun gevoelens zonder schroom te verwoorden.” Voor het mini-lentefeest was er in zaal Viva een optreden met professor Zarkos die de kinderen ook een beetje leert relativeren. Nadien was er een bezinningsmoment waar de 6 elementen van het vrijzinnige denkpatroon werden gestimuleerd. Deze elementen zijn kracht, schoonheid, wijsheid, vrijheid, broederschap en gelijkheid. Als deze elementen worden naar voor geschoven zonder dwang of dogma. Zo kunnen ze leren in vrede leven, rekening houdend met de andere mensen in de maatschappij. Een aanwezige die niet met naam in de krant wou, verwoordde het nog anders: „Mocht elke school deze waarden bijbrengen bij al zijn leerlingen, dan zouden de racistische moorden in Antwerpen wellicht helemaal niet gebeurd zijn.”

Het mini-lentfeest hebben we in onze regio te danken aan Yves Catry (zaliger), een voormalig leraar Engels-Nederlans aan het KTA van Gistel. De Koekelaarse overleden Rijkswachter Dirk Terriere zorgde vele jaren voor de presentatie en de verderzetting van dit gebeuren. Na zijn dood zette Redgy Vandenbergh er alles op alles op om de vrijzinnige levensvisie bij de kinderen bij te brengen en de ideeën van Dirk Terriere zo goed als het kan verder uit te dragen. Dirk Terriere was een groot en integer man en blijft zo eeuwig verder leven in de vrijzinnige kringen. De organisatie wordt steevast bijgestaan door de Humanistische jongeren, de Vrije Universiteit van Brussel en het Centrum voor Morele dienstverlening uit Brugge en de Wereldlijke meisjesschool van Kortrijk.

Voilà, de feestelingen op een rij die kracht, schoonheid, wijsheid, vrijheid, broederschap en gelijkheid hoog in het vaandel dragen. Het lichtje in hun hoofd zal nu meer en meer branden.


Info en foto Andy Vermaut

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • naam van de fotograaf of auteursrechthebbende van het beeldmateriaal
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.