Je was erbij > Overzicht

41ste Ieperse Kattenstoet - Ieper - 14/05/2006

Op zondag 14 mei 2006 vanaf 15 uur vond de 41ste Kattenstoet plaats in Ieper. Hieronder een uitgebreid fotoverslag.

AAN DE LIJN KLAAR … START!

Deel 1: Welkom in de Kattenstad Ieper

In Ieper is het om de drie jaar feest. Een stoet in het teken van een vreselijk beest trekt door de straten. Mocht je dat maar eens zien. Maar luister: in de verte hoor je al de trommels en trompetten. Zwervende katten meten de straten. Kan de stoet wel passeren? Ja hoor: daar zijn de krolse katers en spinnende katjes in aantocht. Hartelijk welkom aan iedereen

Ieper,; 13.44 uur: nog vrij kalm, maar de eerste bezoekers zijn reeds op post.

Harmonie Ypriana Ieper

Veel Japanners die in Ieper die zich graag laten schminken.

Aankomst van de publiciteitskaravaan.

Schepen Jef Verschoore (links), voorzitter van het organiserend comité en Luc Claus, informatieambtenaar van de Stad Ieper.

Begin van de stoet met Harmonie Ypriana.

Bij de notabelen v.l.n.r.: de ambassadeur van Groot-Brittannië, mevrouw Luc Dehaene, burgemeester Luc Dehaene, minister-president Yves Leterme, minister Inge Vervotte, gouverneur Breyne en zjn echtgenote en de ambassadeur van Nieuw-Zeeland.

An 't Woord Ingelmunster; Quads Willy Malengier Zonnebeke en Turnkring Vlamertinge;

Jeugdharmonie Oostende

Vlaggengroep Vredon Aalst

Ons Tehuis Ieper; Dansstudjoke Ieper

Houtland Dixieband Torhout; Dansstudjoke en individuen Ieper; speelpleinwerking monitoren Sporrewaon Ieper; Feestcomité Zuidschote; Bataclan Drumband Ieper.

Deel 2: De Kattenverering in de geschiedenis

Katten schreven geschiedenis. Onze Westerse beschaving is ondenkbaar zonder ons speels, krols, aanbeden en verguisd huisdier. Ga je mee op reis doorheen het verleden?

De kat in Egypte

Een boot glijdt langzaam over de Nijl. De Kattengodin Bastet vaart naar haar heiligdom. Egyptische meisjes, slaven en krijgers bewijzen haar de hoogste eer met wierook, mirre, dans en muziek. De offerpriesters laten het zich welgevallen.

Bazuinblazers Aartrijke; Instituut Immaculata Ieper; individuele groepen o.l.v. Franky Gheeraert en Antonio Muylle Ieper; dansgroep Ruh Gent.

De Keltische Kat

In Ierland zit een slanke kat op een zilveren troon. Zij oreert en orakelt. Bang en bevreesd dansen de meisjes hun vruchtbaarheidsdans op de tonen van Keltische muziek. Op haar hemelwagen, getrokken door wilde katten, klieft de Germaanse godin Freya door de lucht.

Dansstudjoke Ieper; Sois Belle en vrienden Ieper; individuele groep o.l.v. Leopold Baert Ieper.

De Middeleeuwse Kater

Heksen dansen op duivelse ketelmuziek en brouwen hun drankjes in de heksenkeuken. Maar uiteindelijk worden ze gevangen gezet. De stadsomroeper nodigt je uit naar de heksenverbranding vanavond om 19u op de Grote Markt. Middeleeuwse burgers en soldaten begeleiden de heks naar het ketelgerecht. Een gouden raad: wees op je hoede, want misschien pikken de duivels je op en dan verdwijn je onherroepelijk in de pot. Pietje Pek is vanaf nu heer en meester in de stad.

Heilige Familie dansgroep en drumband Ieper; Stationswijk Ieper; KSA-trommelaars Hanske De Krijger Oudenaarde; Stephaan Callens Ieper; heksengroep Jeanne Panne Nieuwpoort; KLJ Elverdinge, Scouts Ieper en individuen;; Werkgroep Vorming en Actie Ieper en individuen; Middenschool Ieper; Dameszwemclub Ieper; KSA Ieper; individuen o.l.v. Karel Verschaeve.

Yves Leterme moet in de ketel

Hij is er al opnieuw uit.

Deel 3: Ieper, historische stad

Ieper is een stad met een rijk verleden. Vandaag de dag profileert Ieper zich als een vredesstad, omdat zij door de eeuwen heen vele woelige momenten heeft gekend. We tonen twee zwarte bladzijden uit deze geschiedenis, maar dragen de boodschap van vrede verder uit!

De Beeldenstorm (1566)

Hier in de streek broedde de opstand van de geuzen tegen de katholieken. Een bloedige strijd die aan honderden mensen het leven kostte en waarbij talrijke waardevolle kerkelijke schatten verloren gingen. Daarna zou Ieper nooit meer dezelfde stad zijn.

De Vestingbouw (1678)

In opdracht van Lodewijk XIV liet Vauban een gordel van vestingsteden bouwen: vanaf de Franse kust tot ver in het binnenland. Ook Ieper behoorde tot het "kransje van uitverkorenen". En al zien de vestingen er nu mooi en idyllisch uit, in het verleden veroorzaakten ze heel wat ellende en hongersnood. De Fransen eisten de Ieperlingen op om mee te helpen. Er kwam geen snede brood méér op de plank en Ieper verhongerde. Misschien moet je straks ook mee helpen bouwen?

Yves Leterme moet een handje toesteken.

Veel tevreden Japanse bezoekers

Een drieling ?

Ieper Vredesstad

Vanuit een stad die een pak oorlogsellende aan den lijve ondervond, willen de Ieperse jongeren een boodschap van vrede over de wereld uitdragen. Ze doen dit met vlaggen en veel muziek.

Toneelgroep MEVNA Voormezele; De Trommelfluit Brugge; studentenclub Goliath Ieper; Nocturnes Ieper; KSA-Hanske De Krijger Oudenaarde.

De Koninklijke Ieperse Turnkring brengt op de gevels en tribunes een adembenemend intermezzo.

Deel 4: De Kat in taal en legende

We gaan op reis door spreukenland. Wie goed toekijkt herkent zeker de rijkdom van onze (katten)taal. We geven het in de stoet niet aan, maar onderstaande spreuken passeren de revue. Zoek en geniet met volle teugen van je ontdekkingstocht.

Uitgebeelde spreuken

Zingen als katten
De kat de bel aanbinden
Als de kat van huis is, dansen de muizen op tafel … (maar spelend zijn ze al in de Kattenburcht!)
Vechten als kat en hond
Een vogel voor de kat
De kat op de koord
Omwille van het smeer likt de kat … de kandeleer
Katjes in het donker knijpen
De begrafenis van een grote katte
Een zwarte kat is een slecht voorteken
Als een kat om de hete brij lopen
De kat zit in d' horloge
Een kat in het nauw maakt rare sprongen

Septem Viri Torhout; Toneel Eigen Taal Zillebeke; Vrije Basisschool Sint-Vincentius Ieper; Izegemse Dansacademie; individuen o.l.v. Annelore Coffyn; Brugse Circusschool Woesh; individuen o.l.v. Luc Vanginderdeuren; Izegemse Dansacademie; De Snoezepoezen Ieper; De Vijverzonen Dikkebus; Potyzewijk Ieper; Izegemse Dansacademie; de vioolklas van de Academie voor Muziek en Woord Ieper.

Ieper Vredesstad

Vanuit een stad die een pak oorlogsellende aan den lijve ondervond, willen de Ieperse jongeren een boodschap van vrede over de wereld uitdragen. Ze doen dit met vlaggen en veel muziek.

Toneelgroep MEVNA Voormezele; De Trommelfluit Brugge; studentenclub Goliath Ieper; Nocturnes Ieper; KSA-Hanske De Krijger Oudenaarde.

De Wijze Kater

Herman Heyermans schreef het zwarte sprookje: "De Wijze Kater", gebaseerd op de Gelaarsde Kat. Ook de Wijze Kater wint de koning voor zich via zijn charmes. Dit slimme beest ontdekt dat de ratten het koninkrijk om zeep helpen: ze overvallen de prinses in haar koets en knagen de fundamenten van het mooie kasteel weg.
Maar de Wijze Kater ontdekt een complot: in opdracht van de raadsheren serveert de koninklijke kok geen lekkere konijntjes maar katten die de ratten hadden moeten doden.
De koning ontslaat al zijn raadslieden en benoemt de Wijze Kater tot opperste rechter en eerste minister. De Wijze Kater lacht in zijn vuistje: ben ik nu niet de oppermachtige in plaats van de koning? Op het balkon van het paleis maakt hij zich klaar voor zijn eerste "koninklijke speech".
Eerlijkheid ontwapent altijd, maar smaakt de macht niet zoet?

JOC Ieper; Dansstudjoke Ieper; Ruiterpaarden Zonnedravers Zonnebeke; individuen o.l.v. Danny Maes.

Deel 5: De kat de wereld rond

Waar je ook reist in de wereld, overal vind je katten: Senegal, Oezbekistan, Tunesië, Japan, China … Net achter de Senegalese djembespelers trekken vijf wereldse kattenvrouwtjes voorbij. Ze worden bewaakt door 4 strenge bodyguards. In een safarikooi raken de wilde katten heel snel vervreemd van de echte jungle. Maar geen nood: in de Ieperse Kattenstoet worden ze streng bewaakt.

Maar als strip-, musical- of TV-figuur verrassen ze je alweer in allerlei gedaantes: als echte Vlaamse Musti of als Amerikaanse "Cats". Zelfs Garfield is van de partij. En indien je het niet zou weten: de beroemde "Chat de Geluck" is van Belgische makelij. Een primeur in de Kattenstoet!

Senegalese djembegroep "Jalila Waraba" o.l.v. Sidy Cissokho Dakar; vzw Afrikahulp Ieper; straattheater Kartje Kilo Ieper; individuele dames uit Santiago (Chili), Osaka, (Japan), Tasjkent (Oezbekistan) en Congo; Turnkring Vlamertinge; Afrikahulp Ieper; Dansstudjoke Ieper; Loose Change Sittingbourne (GB); Sint-Janse jongeren Ieper

Speelpleinwerking Spelewijs Ieper

Deel 6: De Ieperse Kat

Snoezepoezen, kleine dansende katjes, kattige figuren, katten met grote koppen, een zingend katachtig koor, Ieperse reuzen naast een gastvrouwe uit Merville: het zijn allemaal levendige en charmante ambassadeurs van onze Kattenstad. Maar aan het einde van de stoet wacht het spannendste moment van onze Kattendag! Drie jaar geleden stad Minneke Poes helemaal in het nieuw. Ook nu paradeert ze weer als een koket model op de catwalk. En wat meer is: in 2006 showt nu ook haar man, Reus Cieper, zijn nieuw feestpak. Herken je in zijn chique outfit enkele Ieperse finesses?

De Snoezepoezen Ieper; fanfare Eendracht en Kunstijver Pittem; ruiterpaarden Zonnedravers Zonnebeke; Dansstudjoke Ieper; harmonie Sint-Cecilia Nieuwkerke; Torrepoortwijk Ieper; Scouts Ieper; Sint-Pieterswijk Ieper; Le Caou de Merville (Fr); Lyceum O.-L.-Vrouw-ter-Nieuwe-Plant Ieper; Potyzewijk Ieper; Sint-Maartensjeugdkoor Ieper; koninklijke fanfare Sint-Cecilia Elverdinge; vlaggengroep Agerato Kuurne; Sint-Jan Ieper; Koninklijke Ieperse Turnkring; koninklijke jeugdharmonie Scherminkel Ieper; stadsnar Brian Claeys; Calypso Showband Zwevegem.

Cieper de kat zit in een nieuw pak.

Daar komt Minneke Poes


Het belfort

Proficiat aan allen die meegewerkt hebben aan deze 41ste Kattenstoet !!

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • naam van de fotograaf of auteursrechthebbende van het beeldmateriaal
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.