Je was erbij > Overzicht

Spirit voert actie tegen aansluiting Franse autobaan - Geluwe - 19/05/2006

Bron : Het Nieuwsblad
,,Geen tweede Pecq-Armentières''

GELUWE - De Spirit-afdelingen van Wervik-Geluwe en groot-Menen voerden gisteren actie op de rotonde van de N58 en de N8 in Geluwe. Ze willen daarmee reageren op de mogelijke aansluiting van de nieuwe Franse autobaan A24.

De actievoerders trotseerden het slechte weer om aan de voorbijkomende bestuurders pamfletten uit te delen. ,,De Fransen zoeken al lang naar een oplossing om het drukke verkeer rond Rijsel af te leiden'', zegt Chris Messiaen, voorzitter Spirit Wervik-Geluwe.

,,Het ziet er meer en meer naar uit dat, na het dertig jaar oude debacle Pecq-Armentières, onze zuiderburen mikken op de piste 'Komen' om een nieuwe snelweg op ons land aan te sluiten. Dat betekent dat de N58 vier in plaats van twee vakken zou krijgen en ook de rotondes zouden verdwijnen. Indien de weg er komt, dan spreken we van ongeveer 15.000 voertuigen per dag, waarvan het grootste deel vrachtwagens. De woningen langs de route zouden direct met dertig procent in waarde verminderen. Daarenboven zou Wervik door een betonnen autosnelweg dwars doormidden gesneden worden'', zegt de voorzitter.

,,Het is wel vreemd dat hier niemand reageert. In Komen hangt een groot spandoek aan het stadhuis en ook over de grens is er heel wat protest tegen de weg.''

Voor de Spiritisten kan het ontwarren van de Rijselse verkeersknoop alleen op Frans grondgebied. Voorzitter Spirit groot-Menen Dominique Lietaer: ,,De beste oplossing is het realiseren van het voorgestelde tracé 'famille 1'. Dat plan trekt een rechte lijn tussen de A25 en de A22 die net voor de grensovergang in Rekkem aansluit op de E17. Om het extra verkeer te kunnen verwerken, moeten er op de E17 tussen Kortrijk en Rekkem enkele minimale aanpassingen gebeuren. Zo zou onder meer de autosnelweg tussen het klaverblad met de A19 en Rekkem in plaats van twee, drie rijstroken moeten hebben. Ook zouden er enkele groen- en geluidsschermen moeten komen. Tenslotte pleiten wij voor een vlottere spoorverbinding tussen Rijsel en Kortrijk.''

Christophe MAERTENS

---------

Hieronder een aantal foto's van de actie (Foto's: Dominique Lietaer)Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • naam van de fotograaf of auteursrechthebbende van het beeldmateriaal
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.