Je was erbij > Overzicht

Herdenking Lancastercrash - Eggewaartskapelle - 28/05/2006

Op 28 mei 2006 was het exact 62 jaar geleden dat de Lancasterbommenwerper van de RAF-crew van Flying Officer Thomas Leggett crashte boven een weiland te Eggewaartskapelle bij Veurne. Het vliegtuig was op de terugweg van een raid op Aken toen het in de omgeving van Oostende plotseling achtervolgd werd door een Duits jachtvliegtuig dat hen tenslotte neerhaalde in de omgeving van Veurne.

Zes van de zeven bemanningsleden overleefden de crash niet. Eén van hen ligt begraven op het Brits militair kerkhof te Koksijde, terwijl de twee piloten, de navigator, de bommenrichter en de radio-operator ter aarde werden besteld achter de Sint-Jans-Onthoofdingskerk te Eggewaartskapelle. Slechts één airman overleefde de ramp en werd opgevangen door de plaatselijke bevolking. Kort daarop werd hij echter door de bezetter gevangengenomen en overgebracht eerst naar de gevangenis te Sint-Gillis, om tenslotte tot het einde van de oorlog te worden opgesloten in 'Stalag-Luft'; een gevangenenkamp voor mensen van de luchtmacht, aan de grens met Rusland.

In 2001 werd deze dramatische gebeurtenis terug onder de actualiteit gebracht, met een herdenkingsplechtigheid waarop de nog in leven zijnde overlevende aanwezig was.
Sedertdien komt deze kranige tachtiger, die ondertussen een symbool geworden is in de streek, nog jaarlijks tweemaal terug met zijn familie om zijn gevallen kameraden nog een groet te brengen.

Ook dit jaar was Phil Gore, die destijds 'mid-upper gunner' was in de Lancaster, van de partij en bracht in alle intimiteit een bezoek aan de graven van zijn oorlogskameraden.

In 2005 werd onder impuls van de Furnes War Memorial Association een herdenkingsweekend op het getouw gezet gedurende het laatste weekend van mei, en dit onder het motto 'Heroes Return'. Een dertigtal piloten van de Tweede Wereldoorlog, brachten daarbij een bezoek aan de graven van hun gesneuvelde kameraden.
Onder hen was eveneens de weduwe van de jongste broer van de gesneuvelde Lancasterpiloot. Enkele maanden voor het herdenkingsweekend was haar echtgenoot overleden.

Heel zijn leven had hij een immense waardering gekoesterd voor zijn oudere broer, die hij slechts een heel korte tijd had gekend. Steeds had hij de wens geuit om voor eeuwig te kunnen rusten in de nabijheid van zijn broer Thomas. Ter gelegenheid van Heroes Return hebben zijn weduwe June en hun zoon de reis vanuit Canada gemaakt om een gedeelte van de as van hun dierbare overledene te laten bijzetten bij het graf van de Lancastercrew.

Ook dit jaar werd op vraag van June Leggett zes rode rozen neergelegd op het graf van deze helden. In alle intimiteit werden eveneens bloemen gelegd namens het Furnes War Memorial Association, de Revolver- en Pistoolschuttersclub Veurne, the Aircrew Association en de burgemeester van Veurne.

Dank aan José Clauw voor de info en foto's.

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • naam van de fotograaf of auteursrechthebbende van het beeldmateriaal
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.