Je was erbij > Overzicht

Voorstelling van de nieuwe mountainbikekaart in het Regionaal Landschap West-Vlaamse Heuvels - Bezoekerscentrum de Palingbeek) - Zillebeke - 25/03/2006

De West-Vlaamse heuvels en Les Monts de Flandre tellen 8 mountainbikeroutes. Om het grensoverschrijdende aanbod te bundelen presenteren de Provincie West-Vlaanderen, het Regionaal Landschap West-Vlaamse Heuvels en Westtoer een nieuwe kaart met 8 mountainbikeroutes. De 6 routes aan Vlaamse zijde en de twee trajecten op Frans grondgebied zorgen voor 277 kilometer sportief bikeplezier.

De mountainbikes vragen om actie

Gouverneur Paul Breyne was aanwezig

Het Regionaal Landschap West-Vlaamse Heuvels en Les Monts de Flandre hebben mountainbikers heel wat te bieden. Het glooiende landschap, de steile knikken, de dichte bossen, de vergezichten en de talrijke onverharde wegen vormen voor de mountainbiker een ideaal decor!
Bovendien herinneren monumenten aan de Eerste Wereldoorlog. Sfeervolle dorpen, musea, bezoekerscentra en een rijke 'coleur locale' zorgen voor een extra dimensie. Er zijn routes met korte en langere afstanden. Ook de moeilijkheidsgraden zijn verschillend met trajecten voor beginners, gevorderden en echte sportievelingen.

Schepen Frans Lignel, ondervoorzitter Regionaal Landschap West-Vlaamse Heuvels, nam de inleidende tekst onder zijn hoede.

Gedeputeerde Jan Durnez, voorzitter Regionaal Landschap West-Vlaamse Heuvels, hoopt met deze kaart het wildcrossen een halt toe te roepen en kwetsbare onverharde wegen en gebieden te beschermen.

Xavier Vlaemynck, medewerker van het Regionaal Landschap West-Vlaamse Heuvels, geeft een korte toelichting bij de nieuwe kaart.

Langs de schreve

In het Regionaal Landschap West-Vlaamse Heuvels presenteert de nieuwe mountainbikekaart 6 routes: Zonnebeke (38 km), Ieper (31 km), Poperinge (37 km), Nieuwkerke (41 km), en 2 in Kemmel ( 27km en 37 km). De routes aan Vlaamse zijde zijn bewegwijzerd met metalen plaatsjes van BLOSO.
De lussen in Noord-Frankrijk zijn opgesplitst in 2 routes: 'Circuit fraude et Estaminets' (33 km) en 'circuit Mont noir et musées' (33 km).

Onthulling van de nieuwe mountainbikekaart

Volwaardig recreatief product

Net als wandelen en fietsen is mountainbiken een populaire vorm van vrijetijdsbeleving in West-Vlaanderen. Getuige zijn de 19 bewegwijzerde routes en de vele toertochten die elk weekend georganiseerd worden.

Inrijden van mountainbikeroute Ieper in en rondom De Palingbeek

Taferelen als deze kom je tegen!

Gelukkig was er achteraf een natje en droogje voorzien.

Praktisch:

De kaart met de 8 mountainbikeroutes in het Regionaal Landschap West-Vlaamse Heuvels en Les Monts de Flandre (5 euro) is verkrijgbaar bij:

Dank aan Xavier Vlaemynck, RLWH, voor de info en foto's.

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • naam van de fotograaf of auteursrechthebbende van het beeldmateriaal
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.