Je was erbij > Overzicht

Opening van de nieuwe wereldwinkelruimte - Poperinge - 06/03/2006

Maandag 6 maart 2006 - 19 uur.

De wereldwinkel in Poperinge bestaat van in de tijd waar men nog in de het katholieke college de militanten de deur wees. De tijden zijn mee geëvolueerd. De bestuursleden zijn bijna allemaal vernieuwd en de winkel begint een vaste waarde te vertegenwoordigen.

De locatie in de Ieperstraat is lang niet meer het onvertrouwde omgebouwde coiffeursalonnetje. In de loop der jaren is het de huisvesting van de winkel lichtjes aangepast. Maar het kon niet langer met 'lappen en tappen'. De voordeur werd afgezet….

De verhuurster, kerkfabriek Sint Jan, was ermee akkoord. De winkel mocht opgeknapt worden.

De face lift heeft geen studiebureau onder de arm genomen. De vrijwilligers - nog zo'n handvol miskende idealisten - klaarden het in een jaar om een concept klaar te stomen. Dat er af en toe stoom afgeblazen werd zal iedere 'doe het zelver' wel weten. Er werd zoals je aan de tint van het reportagemateriaal ziet gekozen voor een warme kleur. Alle aanwezigen waren vol lof over de resultaten.

Er zijn uiteraard masas eervolle vermeldingen voor de noeste arbeid. Antifeministen bijten in het zand wanneer ze de verhalen horen over het schildwerk van de 'matrones'. Altijd zijn er mensen die achter de schermen hun bijdrage leveren. Ook op de receptie weer waren de meest bedrijvige onder de wereldwinkeliers achter de toog of in de keuken.

Vermelden waard is de duurzaamheidlabel. Een zware voet heeft ook de wereldwinkel Poperinge niet. De warme kleur van de muren accordeert ten volle met de recyclage hevea van de legplanken, het grillige en actieve patroon van de zware gewalste houtresten-stutten van de rekken danst op de wijn rode vloer.

Het glaasje schuimwijn, de dadels en de nootjes brachten de vierende winkeliers midden de exotische artisanalia in feeststemming.

Meubelmaker Beun commentarieerde met genoegen de harmonie van het concept. Blijkbaar zijn er in Poperinge nog mensen die zo kosmopolitisch en milieubewust leven en denken.

Wie beweert dat er geen probleem is op aarde van armoede en roofbouw is zelf het probleem.

Op nu naar 2015. Wie weet of Poperinge er toch niet op denk een fair-trade gemeente te worden. Jammer dat wie het had moeten horen er niet was.
Wie kennis wel nemen van wat OXFAM-WERELDWINKEL eigenlijk is, die zal voldoende aan zijn trekken komen in de vernieuwde winkel. Hier is een uitgebreid assortiment, hier zijn goed geëtaleerde keuzemogelijkheden van sieraden en alternatieve 'hebbedingetjes', duurzaam kinderspeelgoed en wijn om vriendschapsbanden te verstevigen hier en ginder.

Proficiat én voor de face lift, én voor het geloof in het OFAM WERELDWINKEL concept.

Wanneer de tweede verdieping met de informatieruimte tenvolle operationeel wordt dan kan het niet meer stuk!

Dank aan Henri Vandenberghe voor de info en foto's.

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • naam van de fotograaf of auteursrechthebbende van het beeldmateriaal
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.