Je was erbij > Overzicht

Nood aan jonge oefenterreinen voor jonge chauffeurs - Diksmuide - 25/03/2006

KWB West-Vlaanderen en de afdeling Woumen vroegen zaterdag 25 maart met een ludieke actie aandacht voor het gemis aan openbare oefenterreinen in de provincie. In Diksmuide werd de Schepen van Mobiliteit onderworpen aan enkele rijproeven. KWB is reeds jaren voortrekker van de Vrije Begeleiding in de rijopleiding. In dit model oefenen leerling-chauffeurs zich met een eigen begeleider (en dus niet via de rijschool) voor het behalen van het rijbewijs. KWB biedt hiervoor al meer dan 25 jaar cursussen aan die de leerlingen en begeleiders voorbereiden op het rijbewijs.

"Op die cursussen horen we vaak dat er problemen zijn met de proeven op het gesloten terrein: 'de manoeuvres'" zegt KWB - verantwoordelijke Thomas Desmet. "Iedereen knutselt op zijn eigen manier wat bakens in elkaar met flessen en plastiek stokken. Ook het vinden van een rustige en ruime oefenplaats is niet gemakkelijk. Meestal gebeurt dit op verlaten straatjes of op parkings van grootwarenhuizen. In West-Vlaanderen blijken slechts 17 gemeenten van de 64 gemeentes een eigen openbaar oefenterrein te hebben. Dit is ruim onvoldoende. Vooral in het westen van de provincie is dit tekort enorm.

KWB koos dan ook Diksmuide uit als locatie voor een symbolische actie. In de stad is er geen terrein maar ook in de ganse regio is er een schrijnend tekort. Op de Grote Markt werd een oefenterrein geïmproviseerd en Schepen van Mobiliteit Seurynck werd uitgenodigd om in een KWB - auto enkele rijproeven af te leggen. Hij legde deze test met brio af. Het stadsbestuur kreeg nadien de vraag om in de toekomst een openbaar oefenterrein aan te leggen. KWB overhandigde daarvoor ook een dossier die de gemeente moet helpen bij de aanleg van zo'n terrein.

Daarop kwam een positief antwoord. De Schepen van mobiliteit beloofde dat er van de aanleg werk zou worden gemaakt. De KWB - actie werpt duidelijk zijn vruchten af. Op de actie was ook een kabinetsmedewerker van de minister van mobiliteit Landuyt aanwezig. Daarmee willen zij hun steun bewijzen aan onze oproep. Vanaf september wordt de wetgeving rond de rijopleiding trouwens vernieuwd. De Vrije Begeleiding wordt daarin nog meer naar voor geschoven als de manier om het rijbewijs te behalen. KWB vecht verder voor De Vrije Begeleiding !

CURSUS RIJBEWIJS

Binnenkort starten trouwens enkele cursussen rijbewijs van KWB. Hierin worden leerling-chauffeurs en hun begeleiders voorbereid op het behalen van het rijbewijs.

 • Woumen: 1, 3, 5, 7, 10 en 12 april. Info bij Hubert Sanders op 051/50.13.38
 • Oostende: 3, 4, 5, 6, 7 en 8 april. Info bij Jozef Phlypo op 059/32.63.91

Meer info vind je op www.kwb.be (Info en foto's: Thomas Desmet).

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • naam van de fotograaf of auteursrechthebbende van het beeldmateriaal
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.