Je was erbij > Overzicht

Internationaal draaiorgelfestival - Veurne - 24/06/2006

Op zaterdag vond in Veurne opnieuw het Internationaal Draaiorgelfestival plaats. westhoek.be neemt je mee op een wandeling langs de orgels (niet van alle orgels een foto).

De wandeling langsheen de vijftien draaiorgels start op de Grote Markt. Hier bevindt zich het eerste draaiorgel: VICTORY (het is een concertorgel, 118 toetsen, type Verbeeck. Het wordt bespeeld door Willem Kelders - Nederland).

We zetten koers onder de boogvormige doorgang van het Stadhuis, langsheen de Slapersbank en het Stadspark voorbij de buste van Paul Delvaux tot in de Zwarte Nonnenstraat. Nabij Tearoom 't Park bevindt zich het tweede draaiorgel: ORGELTJE VAN GELUC. Het orgeltje wordt bespeeld door Luc Cuppens. Cuppens amuseert het publiek ook met zijn warme stem.

We vervolgen de Zwarte Nonnenstraat tot aan de hoek met de Pannestraat. Bij het café Zeemanshuis bevindt zich draaiorgel drie: DE PANSFLUITER, één van de oudste op straat spelende orgels van Nederland, gebouwd in 1900 door Van Steenput.

We volgen de Pannestraat, richting Noordstraat. Nabij de Stedelijke Muziekacademie staat het vierde draaiorgel: DE FLIEREFLUITER. Het orgel wordt handgedraaid en heeft een merkwaardig mooie klank voor een orgeltje van klein formaat: dit komt doordat er 2 registers in zijn gebouwd. Het geheel is onlangs gerestaureerd door de heer G. Roos uit Rotterdam.

We vervolgen de Noordstraat waar orgel 5 staat: DE BANDIET. Het orgel is uitgerust met de specifieke straatdraaiorgel-registers zodat dit orgel zowel dansmuziek als straatorgelmuziek kan laten klinken. Het repertoire varieert van muziek van begin jaren '30 tot hits van vandaag.

Op de markt is het links de Ooststraat in en dan rechts op het Sint- Niklaasplein staat het zesde orgel: DE ALBIAN. Dit straatorgel met 40 toetsen bevat 400 meter muziekboeken. Het orgeltje wordt bespeeld door Kurt Dejonghe.

We vervolgen langs de Sint-Niklaaskerk, waar op de Appelmarkt het zevende draaiorgel staat, DEN ARA. Dit orgeltje is een 36 toets pijporgel met 70 bourdonpijpen en een handregister metalofoon. Het dateert uit 2003. Het werd gemaakt door Alberic Godderis (1987) die ook vandaag het orgel zal bespelen.

We nemen achter de kerk het Kaatsspelplein. We bereiken het achtste draaiorgel, het MORTIERORGEL. Dit 78 toets orgel van Johan Weima werd gebouwd in 1910 in Antwerpen. Het orgel komt enkel nog voor speciale gelegenheden op straat!

We nemen de Ooststraat naar rechts. Ter hoogte van het Zevensterreplein staat het negende draaiorgel. Het is de JUNIOR. Dit kleine draaiorgel wordt bediend door Norbert Vroman en is een Verbeeekorgeltje met 40 toetsen die de klanken van viool, bourdon en fluit weer geven.

We vervolgen het parcours over de Nieuwpoortbrug naar de Statiestraat. Op de linkerzijde bemerken we het tiende draaiorgel: DE WESTFRIES. Dit is een mechanisch muziekinstrument met 92 toetsen in het klavier, herbouwd in 1987 door Johny Verbeeck.

We wandelen tot aan het Stationsplein. Hier bevindt zich het elfde orgel: de LOCOMOTION. Het is een Verbeeckorgel en wordt bespeeld door Willem Kelders. Uniek is dat dit draaiorgel voorzien is van alle straatorgelregisters maar bovendien ook van alle dansorgelregisters.

We keren op onze stappen terug en aan het Zevensterreplein nemen we links de Karel Coggelaan. Even verder staat rechts op het Rösrathplein het twaalfde draaiorgel, het grote orgel RUTH 36 A. A. Ruth & Sohn in Waldkirch (Zwarte Woud) worden tot de meest vooraanstaande bouwers van kermisorgels in Duitsland gerekend. U kunt genieten van een volwaardig concertorgel van de beste kwaliteit, met een typisch Duitse klankkleur.

We wandelen doorheen de Karel Coggelaan en nabij de Kaai staat het dertiende orgel: FREIE. Het draaiorgel is gebouwd door A.J. Knopper uit Utrecht (NL) en heeft 90 toetsen en eigendom van de Familie Budding uit Utrecht (NL).

Nu vervolgen we doorheen de Lindendreef en op het kruispunt met de Zuidstraat staat het veertiende draaiorgel. DE PA-ARDEVISSER is een 40 toetsorgel gebouwd door Heesbeen uit Tilburg. Het orgel dateert uit 1997 en wordt bespeeld door Eddy Goderis uit Nieuwpoort. We draaien de Zuidstraat in, en zien ter hoogte van het Sint-Denijsplein het vijftiende draaiorgel. de BIOSCOOPFLUIT. Dit straatorgel werd in 1931 gebouwd door de Willebroekse firma Van Steenput. Het orgel wordt heden bespeeld door J. Swinkels uit Culemborg in Nederland. Het orgel is uitgerust met het zeldzame register Fibraphone, dat uit open metalen pijpen bestaat en benadert zo de klank van een bioscooporgel.

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • naam van de fotograaf of auteursrechthebbende van het beeldmateriaal
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.