Je was erbij > Overzicht

ACV bekroont Frigiluncg tot KMO van het jaar - Veurne - 15/06/2006

Frigilunch, pionier in vriesverse maaltijden

Het bedrijf Frigilunch nv is sinds ruim 35 jaar gevestigd in Veurne. Het werd opgericht door een handvol vrienden en zakenrelaties in 1970, en was 35 jaar gevestigd in de Brugsesteenweg te Veurne, in de wijk beter bekend als "De Nieuwstad". In de zomer van 2005 verhuisde het bedrijf naar de industriezone aan de Albert I laan 52 te Veurne en nam er zijn intrek in een 8000 m² groot gebouw waar vroeger een metaalverwerkend bedrijf was gevestigd.

Frigilunch werd opgericht om van meetaf aan diepgevroren kant-en-klare maaltijden te produceren: vandaar dat zij beslist tot de pioniers behoren in dit vak. De maaltijden worden bereid op basis van vlees, vis, pasta's, ... en in diverse verpakkingsschaaltjes afgevuld. Frigilunch produceert voor supermarkten (voornamelijk onder gereputeerde distributielabels) en voor zijn "eigen merk" - producten die verdeeld worden in het food-servicekanaal (com-merciële restauratie en instellingen).

Het bedrijf heeft 10 bedienden en ca 45 arbeiders in dienst, soms aangevuld met interims. De ingrediënten worden aangeleverd ofwel in reeds bereide toestand ofwel in kook- en bakklare toestand. In de keuken worden de eventuele bereidingen uitgevoerd door koks en hulpkoks, waarna het bereide voedsel machinaal en handmatig afgevuld wordt in de verpakkingsschalen. De schaaltjes worden machinaal afgesloten, ingevroren in een spiraalvriesinstallatie om tenslotte machinaal en handmatig eindverpakt te worden. Uiteraard wordt dit proces constant gecontroleerd door operatoren die bvb temperaturen opnemen, gewichten controleren alsook door machines zoals controle-weegschalen en metaaldetectietoestellen die in de lijn zijn opgesteld. Frigilunch kreeg in april 2006 voor de derde maal op een rij het BRC-certificaat, dit als internationale erkenning van de infrastructuur en werkmethodes om voedselveilige producten te produceren.

Frigilunch werkt momenteel in 2 ploegen op één productielijn. In 2005 werden bijna 7 miljoen maaltijden gemaakt en bedroeg de omzet 11,5 miljoen EUR. De groei bedroeg toen ruim 7% en dit jaar lijkt de groei op hoger af te stevenen. Mits uitbreiding van de productietijd en het aanschaffen van een tweede lijn is het actuele gebouw groot genoeg om de productie te verdrievoudigen zodat er nog heel wat reserve is.

Frigilunch nam in 2004 de belangrijke beslissing 5 miljoen EUR te investeren om in 2005 te verhuizen naar reeds genoemde locatie op het industrieterrein van Veurne, en dit om volgende simpele redenen:

 • Gezien de verdere groei van de markt was het noodzakelijk dat Frigilunch verder zou groeien om zijn plaats verder te verdienen tussen vaak veel grotere Europese spelers. Om de verdere noodzakelijke groei te realiseren moest het bedrijf naar een groter pand.
 • Alhoewel elk bedrijf ekonomisch een delokalisatie dient te overwegen op het ogenblik van een verhuis, is vrij snel beslist om in de regio te blijven. Het goede huidige personeelsbestand en het aanbod van goede werkkrachten in de streek dat nog kan aangevuld worden vanuit het nabije Frankrijk voor bepaalde moeilijker in te vullen vacatures zijn daar niet vreemd aan.
 • Het aanbod van percelen of gebouwen die groot genoeg zijn is niet permanent. Het aanbod was in 2004 voorhanden en kon voor een aantal jaren eventueel niet meer aanwezig zijn in deze regio.
 • De stad Veurne wou van de zone waar wij gevestigd waren in de Brugsesteenweg een woonzone maken. Bovendien werden de eisen opgelegd door de Vlaamse milieuwetgeving op de oude locatie in de onmiddellijke toekomst niet uitvoerbaar.

Het zal duidelijk zijn dat Frigilunch nu uiteraard met nog méér inzet dan voorheen zoekt zijn afzet te vergroten om zo de gemaakte investeringen te rentabiliseren. Dit betekent meteen dat dit een stijging van de tewerkstelling zal meebrengen in de nabije toekomst.

Veurne, mei 2006
Paul De Paepe, Bestuurder - Alg. Directeur

Hieronder een aantal foto's van de plechtigheid in het stadhuis van Veurne.

Foto's: Peter Debaenst, ACV

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • naam van de fotograaf of auteursrechthebbende van het beeldmateriaal
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.