Je was erbij > Overzicht

Te land, ter zee en in de lucht (2) - Veurne - 03/06/2006

Ook Johan Decadt stuurde ons een reeks foto's van de opnames van "Te land ter zee en in de lucht" door de Nederlandse Tros in Veurne op 3 juni 2006.

Deze namiddag hadden in de Veurnse Kaai de opnames plaats van “Hoog en Droog” een ludiek programma van de Nederlandse Tros, beter bekend onder de benaming Te Land ter Lucht en in de Zee. Op initiatief van JCI Jaycees Veurne-Westkust, met steun van Stad Veurne kwam dit programma uitzonderlijk over de grens naar België. Onder massale belangstelling in stralend weer waagden een 35 tal teams hun kans. Minder dan de helft slaagde in het opzet om de overkant van de Kaai (20 meter afstand) te bereiken. De “Veurnse Amateurs” die als eerste van start gingen scoorden heel goed met een tijd van 5 sec 81/100. Tot halfweg bleef dit team aan de leiding totdat de Nederlandse “prof” Marco met zijn vierwiel aangedreven fietskarretje 5 sec 44/100 neerzette. Houtem Koerst, met Jeroen Leuridan als “koereur” en een Vlaamse Leeuwenvlag als staart lukte een goede tijd van iets meer dan 6 seconden. Zijn twee zoontjes stonden papa blijgezind op te wachten aan de overkant.

Bijna de helft van de deelnemers waren Nederlanders en zij kwamen met ambitie om te winnen. Bij de twee laatste teams, inderdaad uit Nederland, was het echt menens: eerst een tijd van 5sec 99 en dan stormde de winnaar van vorig jaar het startpodium af en hij bleek ook dit jaar de snelste te zijn. Hij won de race met 5 sec 12/100.

Voor de meeste lokale Westhoekteams was deelnemen het belangrijkste. We hoorden een goeie “Nederlandmop” van de Avekapelse Rose Ryders, maar de Nederlandse presentator begreep de pointe niet. We zagen een monumentale flesconstructie, compleet met levende “ulle” (keurig vertaald als kroonkurk) van de locale groep Alcoholica.

Stad Veurne gooide een knalgele F1 wagen in de strijd, die echter toch niet zo snel ging, maar veilig de overkant bereikte, iets waarvan vele teams, zoals de Vriendenkring Ol te Gaere alleen maar kon dromen… En hun thuisbasis lag precies aan de overkant: RVT ter Linden.

Van de Nederlandse regisseur vernamen we dat de Veurnse uitzending “Hoog en Droog” wordt uitgezonden in de maand augustus door TROS.

Brandweer van Veurne

Deelnemers uit Houtem

Ik spring

Ik val ...

Het vehikel van Marco

Deelnemers van de fanfare "Houtemnaere ol te goare"

Op de knie gaat ook

De Rose-Rijders uit Avekapelle

Een ploeg van de stad Veurne mocht uiteraard niet ontbreken.


Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • naam van de fotograaf of auteursrechthebbende van het beeldmateriaal
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.