Je was erbij > Overzicht

Autozegening Sint-Kristoffel - Klerken - 04/06/2006

Op zondag 4 juni 2006 beleefde de kleine parochie Sint-Kristoffel opnieuw een hoogdag. Vele honderden weggebruikers hielden naar jaarlijkse gewoonte de vrome traditie om hun voertuig te zegenen in stand. Na een Eucharistieviering om 10u. ging Eerwaarde Heer Marc Vermout om 11u. van start gaan met de zegening.

Een vrome traditie van 46 jaar zonder onderbreking

Twee jaar na het ontstaan van de Parochie werd er in 1960 op vraag van enkele parochianen een eerste autozegening gehouden. Het eerste jaar kwamen er slechts een 50-tal wagens opdagen, maar onder leiding van pater Dewaele ging het verder crescendo. Pater Hofmans nam later de taak van zijn voorganger over en gaf de autozegening een nog ruimere bekendheid. De kaap van de duizend auto’s werd enkele keren ruim overschreden. Tot voor kort was Pater Albert de grote bezieler, en nu wordt de taak overgenomen door E.H. Marc Vermout. Het gebeuren werd twee jaar geleden in een nieuw kleedje gestopt. Het broederschap van Sint-Kristoffel werd vervangen door een vrijwillige bijdrage. Na 45 jaar blijft de autozegening in Sint-Kristoffel heel wat mensen van binnen- en buiten de gemeente beroeren. Automobilisten en zelfs firma’s uit de streek komen al tientallen jaren met hun trucks naar Houthulst om bij de patroonheilige Sint-Kristoffel om bijstand te vragen. In een tijd waarin steeds minder mensen de weg naar de kerk vinden, is het duidelijk dat de weggebruikers blijven geloven.

Een blijvend aandenken

Elke automobilist, fietser of bromfietser ontving tijdens de zegening een gratis sticker. Mensen die geïnteresseerd waren in een sleutelhanger, medailles en noveenkaarsen van Sint-Kristoffel konden vanaf 9.30u terecht op de verkoopplaats bij de ingang van de kerk. In de mis van 10u. kreeg iedereen die ten offer kwam een gebed waarmee er bescherming op de weg gevraagd wordt. Onmiddellijk na de Eucharistieviering ging EH Vermout van start met de autozegening. Om alles in goede banen te leiden werd hij bijgestaan door een team van medewerkers. Een speciaal verkeersreglement droeg bij tot de veiligheid. Met het geld van de vrijwillige bijdrage worden er wekelijks missen gelezen ter ere van Sint-Kristoffel voor verdere bescherming op de weg.

Hieronder een aantal foto's:

De kerk, bloemstukken en een aantal beelden binnen de kerk.

De pastoor kan van start gaan.

Auto's, motorfietsen, vrachtwagens, ...

Zo ver je kon kijken, stonden ze aan te schuiven.

Beeld van Sint-Kristoffel

Info en foto's: Eddy Clauw en Jose Lemiegre

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • naam van de fotograaf of auteursrechthebbende van het beeldmateriaal
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.