Je was erbij > Overzicht

Tentoonstelling Herman Van Nazareth - Koksijde - 27/06/2006

In het kader van 2006 Beaufort en onder impuls van commissaris-generaal Willy Van den Bussche zijn de beeldhouwwerken en schilderijen van Herman Van Nazareth deze zomer te zien in de Abijdhoeve Ten Bogaerde (Ten Bogaerdelaan 12) in Koksijde van 03.07.06 - 27.08.06. Tegelijkertijd worden zijn werken ook tentoongesteld in de Stichting George Grard, Ekestraat 1 te Gyverinkhove van 03.07.06- 15.09.06. De persconferentie van de beide tentoonstellingen waarop u vriendelijk wordt uitgenodigd vindt plaats op vrijdag 30 juni 2006 om 11.00 uur in de Abdijhoeve Ten Bogaerde in aanwezigheid van de kunstenaar. Gelieve uw komst vooraf te melden aan Ilse Chamon, P.R. afdeling Vrije Tijd.

De kunstenaar Van Nazareth

Herman Van Nazareth, pseudoniem voor Herman Van Aerde, (°Evergem 1936) schreef zich in aan de Koninklijke Academies van Gent en Antwerpen. Op 1 februari 1965 vestigt Herman zich in Kaapstad. Hij neemt als beeldend kunstenaar een unieke plaats in de Zuid-Afrikaanse kunstwereld in. Door zijn thematiek, een protest tegen ontmenselijking, wordt hij beschouwd als een voorloper van het humanitaire engagement. Hij was eveneens de vernieuwer van de Zuid-Afrikaanse kunst en de eerste blanke protestkunstenaar in Zuid-Afrika. Zowel zijn schilderijen als zijn beeldhouwwerken zijn zeer geladen en worden gekenmerkt door verbittering en rebellie tegen elke vorm van machtsmisbruik, corruptie en onverdraagzaamheid. Zijn beelden zijn ruw gevormde figuren, gereduceerd tot de voornaamste vormen en lijnen. Het ontbreken van een gelaat, verwijzend naar de dehumanisatie, is hier opvallend. Van de figuratie van deze Vlaming/Zuid-Afrikaan die reeds in de jaren ’60 werd toegepast, wordt gezegd dat het de schildersvisie van Marlène Dumas (Zuid-Afrika) voorafging. Zijn werk treft men in tal van vooraanstaande nationale en internationale collecties aan.

Locaties van de expo

In de unieke locatie van de Abdijhoeve Ten Bogaerde te Koksijde voelt Herman Van Nazareth zich thuis. In de binnenruimten van dit prachtig historisch gebouw worden zijn schilderijen en kleiner beeldhouwwerk uit de periode 1965-2005 aan het publiek gepresenteerd. Daarnaast, in de stemmige binnentuin met vijver, komen zijn monumentale werken aan bod. Dit jaar was Herman Van Nazareth te gast op de exclusieve beurs “Excentriek” te Knokke met het werk ‘Gazing at the sea’. Dit werk zal komende zomer te bewonderen zijn op de site van de Abdijhoeve Ten Bogaerde (foto als bijlage in e-mail).

In de ateliers en de tuinen van het Museum George Grard ontstaat dan weer een boeiende dialoog tussen de schilderijen en sculpturen van Herman Van Nazareth en het werk van George Grard.

Praktische informatie:

Abdijhoeve Ten Bogaerde
Van 3 juli t.e.m. 27 augustus 2006
Dagelijks tussen 10 - 12u. en 14 - 18u.
Ten Bogaerdelaan 12, 8670 Koksijde
058 53 39 50
balie@tenduinen.be
www.tenduinen.be
Toegang gratis

Museum George Grard
Van 3 juli t.e.m. 15 september 2006
Dagelijks open van 11 tot 19u.
Ekestraat 1 - 8691 Gyverinkhove
058 29 82 19
stichting.george.grard@skynet.be
www.george-grard.com
inkomprijzen: €2,50 – groepen/studenten: €2 – kinderen jonger dan 12 gratis

-----------------

Hieronder een aantal foto's vanop de Abdijhoeve ten Bogaerde

Foto's: Dirk Van Hove, Pers en Communicatie Gemeente Koksijde.

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • naam van de fotograaf of auteursrechthebbende van het beeldmateriaal
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.