Je was erbij > Overzicht

Inkorving Pau (Fond)wedvlucht duivensport werd opnieuw succes - Koekelare - 20/06/2006

Op dinsdagavond 20 juni was er de inkorving voor de duivenvlucht Pau in ’t Koekoeksnest in Gistel. westhoek.be was erbij en dit in gezelschap van de duivenbaron Ivan Delrue uit de Bovekerkse wijk Moscou. Deze duiven vliegen van de Pyreneeën (dichtbij de residentie van de koningen van Navarra) terug naar de Westhoek. Delrue’s duiven zijn wereldberoemd omwille van de uitermate grootste prestaties die zijn duiven al hebben neergezet. Zo staan zijn duiven ook vermeld in (The China Pigeon-book - http://www.116foto.com:2480/Ivan/result.asp). Delrue's duiven vliegen soms wel meer dan 800 kilometer per dag. Er zijn echter niet veel duivenliefhebbers die er zo'n "snelheidsduivels" op na houden.

De hedendaagse vliegduif mag zich wentelen in een indrukwekkende belangstelling met vele duivenliefhebbers die naar Gistel kwamen om op de lange afstand te spelen. Het gaat om meer dan 300 duivenliefhebbers die van her en der vanuit hun goed georganiseerde verenigingen naar Gistel afzakten om hun duif op de fond te laten vliegen. De snelheid van de duiven varieert, afhankelijk van de windrichting en de weersgesteldheid, van 60 tot 120 km per uur. De uiterste afstand die sommige van deze duiven in één dag kunnen afleggen, bedraagt ca. 800 km. Pau is 900 kilometer ver. Dat het verder een leuke avond werd, is te zien aan de foto’s. Na de inkorving gingen de belangrijkste duivenpieten en liefhebbers nog eens een hapje eten in de Chantilly. (tekst en foto’s Andy Vermaut)

De duiven werden ingekorfd. Opvallend was dat de duiven er opmerkelijk gedisciplineerd stil bij bleven.

De duivenliefhebbers wachten met hun duiven die ze in een duivenkist hebben meegebracht.

De lachende man links, is de slaper van Barcelona. Jozef Devriendt won Barcelona, maar wist niet dat zijn duif al om 05u00 's morgens zou binnenkomen. Hij verloor hierdoor enkele miljoenen. Het is zijn duurste "overslaping" ooit.

Ondertussen doen enkele duivenliefhebbers zich te goed aan een lekkere maaltijd in 't Koekkoeksnest. Beenhesp en frieten is de traditionele menu.

Jong en oud komt zich inschrijven en ondertussen vloeien de glaasjes van plezier. Duivenliefhebbers zijn ook bierliefhebbers...

De bijeenkomst in Gistel voor Pau is zalig om de vriendschapsbanden met andere duivenliefhebbers uit te wisselen. Het is ook de ideale gelegenheid om strategieën te bespreken.

Allerhande strategieën werden uitgebreid besproken in de Chantilly.

Het is tijd voor een aperitief, champagne en natuurlijk een lekker biefstukje, in kleine stukjes gesneden met bearnaisesaus. Mmm met frietjes, kan dat smaken.

De opdiensters Virginie Martin en Chantal doen goed hun best om hun klanten het naar de zin te maken.

De avond eindigt omstreeks 02u00 's nachts. Ook de duivenliefhebbers moeten er immers eens uitvliegen.

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op(een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • naam van de fotograaf of auteursrechthebbende van het beeldmateriaal
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.